Datalekken, een plaag voor 36% van de bedrijven!

Tussen 2014 en 2016 waren er 13% meer bedrijven die in de loop van de voorbije twaalf maanden slachtoffer werden van een datalek, goed voor gemiddeld 815.000 euro, zo blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door EMC, specialist in databeheer. Een analyse.

post-image-3

De resultaten van de tweede editie van het onderzoek naar de bescherming van data (Global Data Protection Index), uitgevoerd door het bedrijf Vanson Bourne bij 2.200 organisaties wereldwijd in opdracht van EMC, werden voorgesteld. Hieruit blijkt eens te meer dat bedrijven, ondanks een betere verdediging tegen de risico`s van traditionele datalekken, nog altijd niet gewapend zijn om de nieuwe opkomende dreigingen te weerstaan.

Er zouden twee domeinen prioritair beveiligd moeten worden. Bijna een kwart (23%) van de ondervraagde bedrijven onderging een dataverlies of een verstoring van zijn systemen omwille van een inbreuk op de externe beveiliging. Bedrijven worden dus steeds vaker geconfronteerd met dreigingen die hun primaire data onder vuur nemen, maar ook hun back-up en beveiligingsgegevens.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan 70% van de ondervraagde bedrijven niet zeker is dat zij hun systemen of hun data kunnen herstellen bij een verlies of een onverwachte panne. Wat de performantie van de datacenters betreft, verklaart 73% niet volledig zeker te zijn dat hun oplossingen zich zullen kunnen aanpassen aan het sneller wordende ritme van de performantie en de nieuwe capaciteiten van flash geheugen.

Het onderzoek vraagt zich ook af of de publieke Cloud op vlak van beveiliging een waterdichte omgeving kan zijn: "80% van de bedrijven zegt in de volgende twee jaar minstens een deel van de 8 belangrijkste toepassingen te zullen hosten in de publieke cloud (e-mail, CRM, ERP, data warehousing, customer support systemen, CMS, Business Intelligence, archivering en productiviteitstoepassingen)".

Maar jammer genoeg beschermt amper de helft van hen zijn in de cloud gehoste data tegen de risico`s van corruptie en verwijdering.

Back to top button
Close
Close