Wanneer digitale bedrijven talenten uit het bankwezen in dienst nemen...

Drie mid-level personeelsleden van Goldman Sachs in San Francisco hebben de voorbije maanden de investeringsbank verlaten om Uber Technologies te vervoegen. Dit illustreert een fundamentele trend ten voordele van de  start-ups uit Silicon Valley en ten nadele van de banken in Wall Street.

post-image-3

Uber, specialist in personenvervoer met chauffeur, heeft in het verleden reeds verantwoordelijken van de Goldman Sachs afdeling voor tech bedrijven in dienst genomen, waaronder financieel directeur Gautam Gupta of de verantwoordelijke ontwikkeling Cameron Poetzscher.

Dergelijke aanwervingen maken de ontwikkeling mogelijk van de strategie van het bedrijf en het beheer van financiële transacties zoals het ophalen van kapitaal - dingen waarvoor zij voorheen als bankiers zorgden toen zij nog aan de andere kant van de lijn stonden.

Uber is in volle groei en telt nu een 5.000 personeelsleden tegenover slechts 550 begin 2014. Het bedrijf, dat momenteel gevaloriseerd wordt op ongeveer 51 miljard dollar (48 miljard euro) heeft in augustus gesproken over een beursgang binnen de 18 tot 24 maanden. Bij verschillende fondsenwervingen heeft het al 7,4 miljard dollar kapitaal opgehaald bij investeerders. Het is daarmee de grootste "eenhoorn" of unicorn, een term waarmee start-ups omschreven worden die op minstens een miljard dollar gevaloriseerd worden en niet beursgenoteerd zijn.

Meer algemene gegevens ontbreken om een eventuele exodus van de banken naar de nieuwe technologiebedrijven nauwkeurig te beoordelen. Sommige gevallen lijken echter wel kenmerkend, zoals de overgang van Ruth Porat, financieel directrice bij Morgan Stanley, naar Alphabet, de holding van Google. Of het vertrek van Michael Evans, voormalig vice-voorziter en verantwoordelijke voor Azië bij Goldman, die nu voorzitter geworden is van de Chinese e-commerce gigant Alibaba.

Wanneer bankiers met een loonverlaging instemmen om Silicon Valley te vervoegen, dan is dat, buiten de werksfeer en de werkomgeving, omdat zij zich laten verleiden door het vooruitzicht om bij bedrijven in volle groei te komen, met de belofte op verloning in aandelen of stock-opties die op termijn het initieel inkomstenverlies ruimschoots zouden kunnen compenseren.

Zo zou volgens Harvard Business School 20% van zijn afgestudeerden van promotie 2015 naar tech bedrijven vertrokken zijn. In 2011 was dat nog maar 11%.

(via Reuters)

Back to top button
Close
Close