Apple Watch: de test

De software-ontwikkelaars die een Apple Watch voor het eerst uitgeprobeerd hebben, menen dat het smart watch een stortvloed aan nieuwe toepassingen zal veroorzaken, vooral op het gebied van gezondheid en messaging. Wij konden de Apple Watch testen in de kantoren van N1GHT.COM, een Belgische start-up die zopas zijn app voor het Apple-uurwerk ontwikkeld heeft.

post-image-3

Wie het uurwerk voor het eerst in handen krijgt stelt het meteen vast: het scherm is veel kleiner dan gedacht. Het gaat om het basismodel, de Apple Watch Sport met een scherm van 38 mm, verkocht aan 399€. Het lijkt veel minder breed dan op de presentaties van Apple, en wie vreesde een te groot voorwerp rond zijn pols te krijgen moet zich geen zorgen maken. Hebt u echter ietwat volumineuze vingers, dan zal het daarentegen wel ingewikkeld zijn om het product te gebruiken. Het model van 42 mm zou comfortabeler moeten zijn.

Eens deze teleurstelling overkomen, is het kader zelf zeer goed afgewerkt, buiten de zwarte randen die men al snel onder het glas opmerkt. Een soort gezichtsbedrog Made in Apple, dat u laat geloven dat uw scherm groter is.

Wat het gebruik betreft is men al snel vertrouwd met de verschillende schermen. Het startscherm, dat het uur toont en dat u kunt aanpassen volgens verschillende templates, de vooraf ingestelde widget voor het weer, de beurs, sport of anderen, en tot slot het fameuze scherm met de wolk toepassingen die op uw Watch aanwezig zijn.

Het is juist op vlak van toepassingen dat we al snel rond waren. Want waar er momenteel reeds meer dan 3000 apps ontwikkeld zouden zijn, waren we al snel uitgepraat. Er zijn wel apps die er bovenuit springen. Uber bijvoorbeeld is momenteel een van de meest intuïtieve en best uitgewerkte apps. In twee tikken is uw chauffeur besteld op de plaats waar u zich bevindt, en dat zonder uw iPhone boven te halen uiteraard. Want dat is waar het schoentje wringt. Bij elke app hebt u al heel snel de behoefte of bent u verplicht om uw iPhone boven te halen, om een actie voort te kunnen zetten of af te ronden.

Nog andere ontwikkelde apps kunnen gerangschikt worden in de reeks "mooie verrassing". Die van de New York Times bijvoorbeeld, waarmee u de 5 berichten van de dag gewoon kunt bekijken en degene die u later wil bewaren kunt opslaan. Een Belgische start-up, n1ght.com, heeft al een app ontwikkeld speciaal voor de Apple Watch. Die biedt een agenda op basis van de populariteit van evenementen op Facebook en de nabijheid met de plaats waar u zich bevindt, heel intuïtief en simpel, die zal wel afnemers vinden. KBC heeft ook al aangekondigd dat het zijn speciale app bedacht heeft, die moet nog  getest worden.

Andere apps zoals Whatsapp of Messenger zijn momenteel enkel bezorgers van meldingen. Messenger biedt immers nog niet de mogelijkheid om te antwoorden op de boodschap die u ontvangt. Idem voor mails, Apple heeft geoordeeld dat die absoluut een antwoord behoefden op een groter toestel. Een sms echter kunt u ofwel dicteren, ofwel gebruik maken van  standaard antwoorden die voorgesteld worden op basis van de ontvangen boodschap en die tamelijk goed bedacht zijn.

Apple wil u zien lopen
Een van de credo`s van de slimme uurwerken is het enthousiasme van de gebruikers voor sportieve activiteiten, en dan vooral loopwedstrijden.

Het uurwerk bevat twee apps: "activiteit" en "oefening". De eerste is bedoeld voor kleine sportieve activiteiten  of simpele bewegingen zoals "opstaan uit de zetel" (sic), bewegen en stappen. De "Exercise" app is bedoeld voor echt sportieve activiteiten en biedt u de gebruikelijke inzichten, naast herinneringen om u te motiveren en trofeeën te winnen.

Terwijl u aan sport doet zal u het erg leuk vinden om van de ene song naar de andere te kunnen wisselen via uw Watch. U kunt bladeren in de songs op uw iTunes via een simpele tik, erg praktisch.

Herladen en batterijduur
Het moet gezegd, het herlaadsysteem van de Apple Watch is een van de eenvoudigste en meest praktische ooit uitgebracht. Het uurwerk hecht zich magnetisch op zijn lader met een natuurlijk gebaar. De batterij echter blijft volgens de meeste waarnemers een van de zwakste punten. U houdt het één dag uit bij klassiek gebruik. Anderzijds is het ook niet zo dat uw iPhone het drie dagen uithield, en dat het iedereen zal choqueren om de Apple Watch elke nacht te moeten herladen.

Kort samengevat: te mijden indien men grote vingers heeft, veel amusement in het vooruitzicht met de apps die binnenkort zullen verschijnen,  maar men zou snel het gadget-aspect beu moeten worden om terug te grijpen naar het fundamentele doel. De echte reden om een slim uurwerk te kopen, en in dit geval de Apple Watch, is de reden waarvoor het ontworpen werd: de fysieke activiteit.

 

Back to top button
Close
Close