Paynut.org, het laatste nieuwe grote Belgische idee op het internet!

Het Belgische web verwelkomt een nieuw, innoverend platform, dat het online ruilen en schenken revolutionair wil veranderen. Met als enig doel: de internauten de mogelijkheid bieden om met een simpele klik aan hun buren voorwerpen te schenken die zij niet meer gebruiken. Een project dat berust op 4 Belgische ondernemers, onder het peterschap van Benoit Lips, digitaal pionier en oprichter van het agentschap DAD.

post-image-3

Bedenkers van Paynut zijn een team van vier jonge ondernemers uit Brussel, gespecialiseerd in de ontwikkeling van internetplatformen en digitale marketing: Michael en Jean Philippe van den Hove, beiden ex-business consultants bij LBi (de tweede met ervaring bij Mostra, NetMotion, Emakina, K. Company), naast twee andere ontwikkelaars die eveneens afkomstig zijn van LBi. Zij hebben een nieuwe website ontwikkeld, Paynut, waar gebruikers gratis met een simpele klik voorwerpen kunnen ruilen.

Het project wil een antwoord bieden op een nieuwe realiteit die men kan vaststellen: wereldwijd is er zich stilaan een nieuw soort economie aan het ontwikkelen, die van samenwerkend consumeren.
Paynut.org wil zo "het online ruilen en schenken revolutionair wijzigen, door de internauten in staat te stellen aan hun buurt voorwerpen te schenken die zij niet meer gebruiken". Dat alles via een zeer eenvoudig platform, dat met een simpele klik de interactiviteit bevordert.

Concreet legt de interface van Paynut.org de nadruk op de plaatsbepaling en het voorwerp zelf. Op één enkele lange pagina kan men in een oogwenk het hele plaatselijke aanbod bekijken (strips, elektrische huishoudtoestellen, meubels, siervoorwerpen, gereedschap, dvd`s, naast een hele reeks andere accessoires en allerlei voorwerpen). Er werd bijzonder goed op gelet dat het eenvoudig is om een voorwerp toe te voegen (foto, plaatsbepaling en een korte omschrijving), zonder de sociale dimensie via Facebook te vergeten, gebaseerd op de commentaren van de internauten.

Wat de transactie zelf betreft, het uitwisselen van voorwerpen op Paynut.org geschiedt met "nuts", een alternatieve munt die de transactie moet vereenvoudigen (elk voorwerp is één nut waard, of het nu een schroevendraaier is of een kast). Meteen al bij zijn inschrijving ontvangt de gebruiker zijn eerste 2 nuts, waarmee hij al voorwerpen kan verkrijgen.

In een gesprek met onze medewerkers heeft Benoit Lips ons toevertrouwd dat het om een "project rond participatieve economie gaat, dat met eigen fondsen ontwikkeld werd".  Een fondsenwerving "wordt voorzien, om de uitrol te financieren in België en Europa, die waarschijnlijk gedeeltelijk via `crowdfunding` gefinancierd zal worden".

Wat het business model betreft, "dat moet nog gepreciseerd worden", aldus Benoit Lips, coach van het project.

Het nieuwe Paynut.org platform beantwoordt dus op een originele manier aan de verwachtingen van de consumenten die op zoek zijn naar goede zaakjes, en willen afwijken van het platgetreden pad van de traditionele handelaars.

Begin maart werd het platform in bèta gelanceerd, enkel op uitnodiging; nu gaat het dus open voor het grote publiek. Tijdens de testfase heeft het platform 1.000 geopende accounts geregistreerd. Voor Michael van den Hove, medeoprichter van het project, kon men "met de testfase de concepten en de filosofie bekrachtigen".  De man is er trouwens van overtuigd dat "mensen verkiezen om een GSM die zij niet meer gebruiken weg te geven, wetend dat zij iemand plezier gedaan hebben".
Kortom, een alternatief project dat de rangen vervoegt van de vele oplossingen die op het internet welig tieren (airbnb, freecycle, craiglist, enz.. ), en die het delen willen aanmoedigen tussen milieubewuste burgers, de `digitale hippies` genoemd, omdat zij vooral de ecologische impact van hun overconsumptie op onze planeet willen beperken.

Men mag zich er trouwens aan verwachten dat de beweging snel internationaal zal gaan: Paynut is gestart in Brussel, maar er werden al snel voorwerpen toegevoegd in Frankrijk en Engeland.
Volgens Michael van den Hove "wil Paynut binnen de 12 maanden het belangrijkste Europese ruilplatform worden". Als ambitie kan het tellen…


Back to top button
Close
Close