64% van de Belgische e-shops in overtreding!

Bijna twee online winkels op drie, gevestigd in België, die in 2012 werden gecontroleerd, waren in overtreding, laat FOD Economie weten in zijn laatste jaarverslag. Een veelzeggend cijfer, zelfs indien de situatie is verbeterd ten opzichte van 2011.

post-image-3
In zijn jaarverslag onthult FOD Economie de resultaten van een algemene studie over e-commerce. In 2012 was de situatie een totale ramp omdat 81% van de gecontroleerde online winkels in een of meerdere domeinen in overtreding waren. In 2013 is de situatie beter geworden, maar een meerderheid van de in België gevestigde sites blijft nog in overtreding.
In het onderhavige geval heeft de FOD Economie 451 e-commercesites gecontroleerd op het respecteren van de regels die de richtlijn over e-commerce voorschrijft (inhoud van de service, identificatie en gedrag van de dienstverlener, reclame, prijsbeleid, enz.).
Balans: 289 e-shops waren in overtreding, wat neerkomt op 64%. Deze controles hebben geleid tot 289 pv’s en 15 Pro Justitia’s.
In 2011 werd dezelfde studie gerealiseerd bij 875 internetsites; toen werden er 706 overtredingen vastgesteld die leidden tot een waarschuwings-pv – 81% van de sites overtraden toen dus de wet op e-commerce.
In detail gingen 47% van de vastgestelde overtredingen over tekortkomingen op het vlak van verplichte identificatiegegevens (8% van de overtredingen), adressen (8%), bedrijfsnummers (35%) of e-mailadres (14%), terwijl 23% van de niet-reglementaire sites de totale prijs niet of niet duidelijk vermeldden: in 10% van de gevallen werd de BTW niet of niet duidelijk weergegeven, in 19% van de gevallen waren de verzend- en leveringskosten niet duidelijk vermeld en in 1% van de gevallen waren de andere kosten, zoals Recupel, niet duidelijk vermeld.
Last but not least bleek de informatie die werd gegeven over het herroepingsrecht onvoldoende in 35% van de gecontroleerde sites, terwijl in 18% van de gevallen het vermelde herroepingsrecht korter was dan de wet voorziet  (2 weken). Bij afwezigheid van herroepingsrecht vermeldden 25% van de sites het niet of niet voldoende. Tenslotte bleek dat van 2% van de onderzochte sites de betalende opties op voorhand waren aangevinkt.
Back to top button
Close
Close