Twee webshops op drie zullen aanwerven in 2013!

E-commerce is een bijzonder bloeiende economische sector. Met als rechtstreeks gevolg: twee op drie van de Belgische webshops zullen in de loop van het jaar nieuwe medewerkers aanwerven...

post-image-3

Een splinternieuwe peiling uitgevoerd door BeCommerce, de Belgische vereniging van de online handel, geeft reden tot optimisme: 90% van de Belgische webhandelaren verwacht een stijging van zijn omzetcijfer tegenover 2012. Volgens BeCommerce betekent deze indicator van het vertrouwen een record. Ter vergelijking, in 2009 verwachtte amper 65% van de bedrijfsleiders dat zijn online transacties zouden groeien.

Uitgaande van deze verwachting, is twee derde (63%) van plan om nieuwe medewerkers in dienst te nemen in 2013. Vooral informatici en specialisten in online marketing staan op de verlanglijst.

Bovendien heeft de groei ook een invloed op de omvang van de bedrijven die met online handel beginnen. In 2012 stelde 26% van de webhandelaren tussen de 6 en 10 personen tewerk. Het jaar tevoren telden de meeste bedrijven tussen 2 en 5 medewerkers.

Een van de redenen voor dit optimisme is de verdrievoudiging van de verkoop via smartphone en tablet (M-commerce).

Een ander interessante conclusie van de peiling: de webwinkels zijn steeds vaker zelfstandige ondernemingen: in 2012 hing 67% van de webwinkels niet af van een Belgisch of buitenlands moederbedrijf, terwijl dat slechts 27% was in 2007.

Er is slechts één schaduwkant: de webshops zeggen dat zij de vestiging vrezen in België van concurrerende buitenlandse bedrijven. Vandaag zijn het er 63% die zich ongerust maken, tegenover 49% het jaar tevoren. Zelfs indien de Belgische webshops ook trachten om buiten de landgrenzen te gaan: in 2012 was 22,2% van de verkochte goederen bestemd voor export, tegenover 10,6% in 2007.

De online handel wordt, traag maar zeker, een integraal deel van de Belgische economie, aldus Patricia Ceysens, voorzitster van BeCommerce.

Back to top button
Close
Close