Op welk mobiel platform gokken in 2013?

Het laatste prospectieonderzoek van Gartner biedt een glimp op de mobiele markt van morgen. En zoals te denken viel zal de groei van het Android platform alles overhoop gooien tijdens zijn doortocht, en de iPhone ver naar achter dringen. Tegelijk zal Windows Phone 8 een grote doorbraak kennen, en BlackBerry OS met twee koppen voorbijsteken.

post-image-3

Men moet geen waarzegger zijn om de overheersing te kunnen voorspellen van het mobiele platform van Google, Android, in de volgende jaren.

Tal van onderzoeksbureaus wagen zich trouwens regelmatig aan voorspellingen over wat het marktaandeel in de toekomst zal zijn van de verschillende besturingssystemen waarop de smartphones draaien.

Volgens Gartner is het duidelijk: Android zal voortaan als enige aan de kop van het klassement paraderen, met 700 miljoen verkocht stuks in 2013, ver voor de iPhone van Apple, waarvan 180 miljoen toestellen toch nog een afnemer zouden moeten vinden wereldwijd. Weliswaar nog altijd een grote hoeveelheid, die toch geleidelijk aan zal slinken.

Het universum van Windows Phone 8 van zijn kant zou in 2013 goed zijn voor 44 miljoen verkochte toestellen, gevolgd door BlackBerry OS met 31 miljoen verkochte stuks. Tenzij RIM erin slaagt de trend om te buigen met zijn nieuwe OS 10 smartphones.

De overheersing van Android zal pas totaal worden vanaf 2016; dan zouden de verschillende fabrikanten die zich achter het Android OS geschaard hebben, goed worden voor meer dan 1 miljard verkochte toestellen wereldwijd. In dat stadium verwacht Gartner een inhaalbeweging van het Windows Phone platform, dat op gelijke voet zou komen met iOS, wat neerkomt op resp. 210 miljoen tegen 266 miljoen voor de iPhone. RIM van zijn kant zou zich moeten tevreden stellen met 24 miljoen verkochte eenheden.

Kortom, inden de voorspellingen van Gartner waar worden, dan bestaat er geen twijfel meer dat het mobiele Android platform in de komende maanden en jaren al snel het favoriete OS zal worden voor ontwikkelaars en marketeers.

Back to top button
Close
Close