Mobiel internet: een ramp voor de Belgische gebruiker!

Het mobiele internet gaat in België trager van start dan in de meeste andere Europese landen. De reden daarvoor? Veel te hoge tarieven en een dekking die nog verbeterd kan worden. Een conclusie die door Test-Aankoop bevestigd wordt...

post-image-3

Een onderzoek van de organisatie die de belangen van de gebruikers verdedigt, Test-Aankoop, klaagt de situatie van het mobiele internet in België aan. De conclusies zijn ondubbelzinnig: "de tarieven zijn vaak peperduur, en de dekking laat te wensen over!"

Ter vergelijking: de Belg betaalt 2 tot 5 keer meer dan zijn Europese lotgenoten. Dat is een van de factoren die verklaren waarom amper 2,7% van onze medeburgers in 2010 gebruik maakte van het mobiele internet, tegenover 7,2% gemiddeld in Europa. Volgens Test-Aankoop zijn de rampzalige tarieven te verklaren door een te beperkt aanbod aan diensten en een uitblijvende concurrentie.

Een van de vele voorbeelden: "Een `light` formule kost in België meer dan het dubbele van het tarief van de goedkoopste Italiaanse leverancier Coop. Voor een medium formule betaalt de Belg meer dan 5 keer meer dan in het buitenland!

Een andere les die men uit het onderzoek kan trekken: "In tegenstelling tot de communicatie per telefoon en sms, heeft Europa nog geen bovengrens bepaald voor de mobiele transfer van data voor particulieren. België blijft dus bij roaming nog altijd buitensporige tarieven toepassen. Mobistar, Proximus en Telenet factureren tussen 3,63 € en 14,52 €/MB". Tarieven die zelfs kunnen verviervoudigen wanneer men buiten Europa gaat. Dit moet vergeleken worden met onze buurlanden, waar tal van operatoren aantrekkelijke formules aanbieden, zoals bijvoorbeeld Orange France, dat 10 MB factureert aan 5 €, terwijl de Duitse operator O2 amper 3,5€ vraagt voor 10 MB, en Vodafone UK zelfs 100 MB biedt aan ongeveer 9 €!

Maar er lijkt toch wat beweging te komen in ons land, vermits er initiatieven zijn van alternatieve mobiele operatoren zoals Mobile Vikings, die meer democratische forfaits voor de iPad aanbieden, zelfs al blijft dat  nog dubbel zo duur als het Italiaanse tarief bijvoorbeeld.

Back to top button
Close
Close