Android vol malware

Het mobiele besturingssysteem van Google krijgt te maken met een ware epidemie aan virussen, Trojaanse paarden en andere malware. Volgens Juniper Networks is het aantal aanvallen in slechts 4 maanden met 472% gestegen!

post-image-3

Dat is de tol van de roem die Google moet betalen: zijn mobiele besturingssysteem Android komt nu het meeste voor op smartphones, maar is ook het meest kwetsbaar voor malware.

Het laatste jaarlijkse rapport van Juniper Networks is daarover erg duidelijk, vermits het een ware explosie van malware vermeldt, een stijging van naar schatting 472% tegenover juli dit jaar. Deze spectaculaire groei volgt op een vorige stijging met 400% tussen 2009 en zomer 2010. Met andere woorden verdubbelt het aantal ontdekte infecties zo goed als elke maand, wat van Android het meest kwetsbare OS op de markt maakt.

Het merendeel van die malware richt zich op toepassingen voor communicatie en persoonlijke informatie: 55% is spyware, en 44% Trojaanse paarden die verborgen zijn in bijvoorbeeld sms-boodschappen. Wat nog meer verontrustend is: de aanvallen zijn steeds geavanceerder en zijn nu zelfs in staat om de kern van het OS te bereiken.

De epidemie virussen die Android teistert kan voor een groot deel verklaard worden door het "open" beleid waartoe Google gekozen heeft voor de Android Market. De specialisten zijn het er immers over eens dat de procedure om een anonieme ontwikkelaarsaccount aan te maken niet streng genoeg is, en de piraten zo een favoriet speelterrein krijgen om virussen te verspreiden via de Apps op de Android Market.

Dit beleid van openheid staat in schril contrast met het stricte beleid van Apple om alles te controleren, zowel de fabricatie van de hardware als de software, inbegrepen de manier van distributie op de App store. Maar dat laatste heeft wel resultaat: het aantal virussen op iOS blijft marginaal, om niet te zeggen onbestaand.

Back to top button
Close
Close