YouTube gaat van start in België!

Het is officieel: het videonetwerk van Google, YouTube, heeft zijn plaatselijke versie YouTube.be te water gelaten. Een initiatief dat gepaard gaat met een akkoord met SABAM, waardoor de artiesten nu geld kunnen verdienen, de tv-zenders hun content kunnen delen, en de adverteerders reclame kunnen maken...

post-image-3

En dan zeggen dat YouTube amper zes jaar geleden niet eens bestond... Nu herbergt het videoplatform de grootste collectie audio-video ter wereld.

Vandaag lanceert Google (eindelijk) een locale versie van YouTube in België,  om zo de door onze landgenoten gepubliceerde video`s wat meer populair te maken.
 
De komst van de nieuwe site valt samen met een licentieakkoord dat afgesloten werd tussen SABAM (de organisatie voor het beheer van auteursrechten) en YouTube, en dat de muzikanten in staat moet stellen om geld te verdienen op YouTube. Een première voor België, waardoor de muzikanten aangesloten bij SABAM betaald kunnen worden wanneer men hun muziek oproept via YouTube.

Parallel met deze aankondiging heeft de tv-zender RTBF beslist om een deel van zijn content op YouTube te publiceren: "Alle programma`s die aangeboden worden via de videodienst op de websites van RTBF zullen ook op YouTube te zien zijn, met programma`s zoals "Journal Télévisé", "Question à la Une", "Mise au Point", "Fit Tonic", enz.".

Een strategie waardoor de Belgische zender zich van een sterke aanwezigheid kan verzekeren op het videonetwerk van Google, terwijl het ook zijn publiek uitbreidt.

De komst van YouTube.be zou snel andere spelers en projecten moeten aantrekken, zoals reeds aangetoond wordt door de komst van de eerste Belgische contentproducers zoals Piazza dell`Arte (een organisatie voor kunstopleiding, die de jongeren helpt bij het maken van video`s) of Ebuco (een videoproducer die aan de basis ligt van de webserie "The Marvelous Flying Box").

Last but not least laat de aanwezigheid van de YouTube-site in België  vermoeden dat er  binnenkort ook plaatsgebonden reclame komt, zoals die al bestaat op het Amerikaanse platform. Waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd...

Back to top button
Close
Close