Belgacom voorziet de straten van Wi-Fi ... en gratis bovendien

Het nieuws werd al in juni dit jaar bekend: Belgacom had een samenwerking afgesloten met het bedrijf van Spaanse origine Fon, om een enorm Wi-Fi netwerk buitenshuis te creëren dat gebaseerd is op het concept dat haar klanten hun draadloze netwerk delen.

post-image-3

Nu gaat de operatie voor het geleidelijk uitbouwen van het netwerk in het hele land van start. Volgens Haroun Fenaux, woordvoerder van Belgacom, zou de software-installatie  tegen einde dit jaar voor  honderdduizenden Wi-Fi punten moeten zorgen.
 
Concreet zullen de bezitters van een B-Box2 router gratis via Wi-Fi kunnen surfen wanneer ze zich buitenshuis bevinden, binnen het bereik van het netwerk van een andere abonnee.

Dit vereist een aanpassing van de routers. Dat geschiedt softwarematig, vanop afstand. Om te voorkomen dat onbekenden de private netwerken binnendringen en zich toegang verschaffen tot onze data, zal de operator in de B-Box twee aparte toegangspunten creëren:  privé en publiek. En er wordt een minimum capaciteit afgeschermd om het verkeer van de eigenaar van het Wi-Fi netwerk niet te versmachten.

Verder zal elke abonnee moeten beslissen of hij al dan niet zijn persoonlijk netwerk wil delen. Weigert hij dan zal de router werken zoals vroeger, maar krijgt hij geen toegang tot de publieke Wi-Fi. Maar indien hij zijn netwerk wél deelt, dan zal hij van deze dienst gebruik kunnen maken in het hele land, en zelfs in het buitenland, nl. in Frankrijk en Groot-Brittannië.

De aanpassing van de routers zal aan een tempo van enkele duizenden per dag geschieden. Het is de bedoeling om de 700.000 B-boxen in enkele maanden aan te passen.

De abonnee moet gewoon wachten op een mail of factuur die hem de wijziging aankondigt... en zijn paswoord. Wat men via het publieke netwerk verbruikt zal verrekend worden op de eigen forfait, en niet op het de bandbreedte van degene die zijn netwerk openstelt.

Volgens Haroun Fenaux is de ontplooiing al begonnen bij Belgacom-klanten waarvoor er een elektronisch contactadres bestaat. En het gaat enkel om de B-Box2 met VDSL. De Belgacom klanten die niet over de B-Box2 beschikken zullen toch gratis gebruik kunnen maken van de dienst. De abonnees van Scarlet, dat ook eigendom is van Belgacom, zullen echter enkel gebruik kunnen maken van de publieke Wi-Fi indien zij zich rechtstreeks bij Fon abonneren.

De ontplooiing zal geleidelijk zijn, zo zegt men bij de operator. "Hier raken we aan de kern van ons netwerk, en wij moeten voorzichtig zijn. De eerste golf zal deze week tienduizenden abonnees bereiken, en honderdduizenden tegen eind dit jaar".

Belgacom zegt dat het niet bevreesd is voor een daling van haar 3G activiteit: "In Engeland zag men dat de Wi-Fi het 3G verkeer niet gekannibaliseerd heeft, integendeel: het verkeer is steeg in de twee netwerken".

Back to top button
Close
Close