Zullen de tablet-bezitters bereid zijn te betalen voor het lezen van het dagelijks nieuws?

Men twijfelde er wat aan, maar een onderzoek toont de steeds groter wordende problemen aan waarmee het financiële model van de Belgische en internationale pers geconfronteerd wordt. Zoals Rupert Murdoch, internationaal persmagnaat, het al gezegd had: "het was een fout om het nieuws gratis online te zetten". Zal de tablet de kaarten kunnen herschudden?  

post-image-3

Volgens dit onderzoek (gefinancierd door Pew Research Center`s Project for Excellence in Journalism, en The Economist Group) wil een grote meerderheid van de tabletgebruikers het nieuws gratis lezen.

Van de 1.159 bezitters van een tablet lezen er 894 het nieuws minstens wekelijks. En slechts een derde betaalt rechtstreeks of onrechtstreeks voor toegang tot het nieuws.

14% van de ondervraagden betaalde niets voor de online content, en 23% heeft er toegang toe via zijn papieren abonnement. De meerderheid van de gebruikers blijft zich verzetten tegen elke betaling, zelfs om toegang te krijgen tot zijn favoriete content.

Er is echter ook goed nieuws voor de perswereld: het aantal gebruikers dat bereid is te betalen voor online informatie, is aan het stijgen. Waar de belangrijkste activiteit van de tabletbezitters het surfen is, is de tweede belangrijkste het lezen van titels en de inleidingen van persartikels.

Meer dan de helft van de respondenten (53%) zegt elke dag online nieuwsbrieven te ontvangen op zijn tablet. Exact dezelfde proportie als de mensen die mails uitwisselen op dat toestel (54%).

De tablet creëert ook een aantrekkingskracht voor het nieuws, vermits 30% van de tabletbezitters zegt dat nu meer tijd te besteden aan het lezen van nieuws. Nog volgens het onderzoek surfen de gebruikers van een tablet gemiddeld meer dan andere internauten. In amper 18 maanden tijd beschikt 11% van de Amerikaanse volwassenen over een tablet.

Back to top button
Close
Close