Online concerttickets aankopen zal binnenkort veiliger zijn

Goed nieuws voor alle fans van concerten en liefhebbers van voetbalmatches: de Europese Commissie is van plan om de hele industrie van de online ticketverkoop te reguleren.

post-image-3

In 2010 had de Commissie een grondig onderzoek uitgevoerd bij 414 websites in Europa. Een onderzoek dat aantoonde dat 40% van de sites conform was met de EU wetgeving. De andere sites voor online verkoop daarentegen vergaten om bepaalde informatie over de prijs te vermelden zoals verplicht is. Bijkomende belastingen, kosten en transport, enz. worden soms heel wazig voorgesteld. Net zo voor de verkoopsvoorwaarden en verkoopstermijnen die soms illegaal zijn. Sommige sites waarborgen de levering van de tickets binnen de nodige termijn (voor het evenement) niet, en andere sites leggen niet uit hoe men zijn betaling kan terugvorderen indien een cultureel evenement geannuleerd wordt.

Na het onderzoek hebben de Europese autoriteiten de betwiste sites gecontacteerd, om hen aan te sporen de fouten te verbeteren. De meeste sites hebben onmiddellijk de gevraagde verbeteringen aangebracht. Anders sites hebben zich pas aangepast nadat zij beboet werden. Momenteel lopen er nog vervolgingen tegen 35 sites, maar de andere (88%) verkopen nu hun tickets voor culturele en sportieve manifestaties in overeenstemming met de wet.

De wettelijke bepalingen slaan op de verplichting tot aflevering van het ticket, transparantie van de prijs, en integriteit van de geleverde informatie.

Commissaris Dalli concludeert dat de internauten steeds vaker beroep doen op online loketten voor de verkoop van tickets, en dat zij dus de gehanteerde prijzen op een objectieve manier moeten kunnen vergelijken. En vooral oplichterij vermijden.

In 2009 had 35% van de Europese gebruikers die al online gekocht hadden, een cultureel of sportief ticket gekocht op een dergelijke site.

Back to top button
Close
Close