Microsoft verwelkomt Skype officieel

Meer dan een jaar na de aankondiging van een nauwere samenwerking heeft Microsoft zijn overname van Skype Global afgerond. Kostprijs van de operatie: 8,5 miljard dollar. Op termijn zijn tal van elkaar aanvullende opties mogelijk.

post-image-3

De transactie tussen beide bedrijven werd op 10 mei 2010 aangekondigd. De beheerraden van Microsoft en Skype hadden de overname reeds goedgekeurd, maar het akkoord moest nog onder het Caudijnse juk passeren van de regelgevende instellingen. Reden waarom de overname in bepaalde landen slechts voleindigd zal worden wanneer die onderzoeken afgerond zijn.

Microsoft en Skype zouden zich nu focussen op een gemeenschappelijk project: "elk individu verbinden via de verschillende toestellen en tegelijkertijd de inspanningen van beide bedrijven combineren om de real time communicatie van particuliere en zakelijke gebruikers versneld te transformeren". De afronding van deze overname betekent ook de officiële introductie van Skype als een nieuwe business afdeling bij Microsoft.

In zijn bekende stijl heeft Steve Ballmer, CEO van Microsoft, verklaard dat "Skype een ongelooflijk product is! Honderden miljoenen mensen uit de hele wereld houden zielsveel van het merk".

Op operationeel niveau is het Tony Bates, CEO van Skype, die meteen de functie zal uitoefenen van voorzitter van de nieuwe Skype afdeling; hij zal rechtstreeks aan Steve Ballmer verslag uitbrengen. De personeelsleden van Skype blijven gevestigd in hun kantoren verspreid over de hele wereld, en dan met name in Luxemburg.

In het begin zal er helemaal geen omwenteling zijn: de nieuwe afdeling zal haar huidige producten wereldwijd aanbieden. Maar op lange termijn zal Skype geïntegreerd worden in een waaier Microsoft producten "om het bereik van Skype te vergroten en zijn groei aan te zwengelen".

Concreet mag men zich verwachten aan de integratie van Skype in native modus in Windows Phone. Maar anderen hebben het over het pakket unified communication tools Lync, Office, en de gameconsoles... En de boodschappendiensten uiteraard: deze overname plaatst Microsoft al snel aan de kop van de instant messagingdiensten met een totaal van bijna 70% marktaandeel, indien men Windows Live Messenger en Skype bijeentelt.


Voor Skype is het niet de eerste keer dat het overgenomen wordt. Het bedrijf, opgericht in 2003, werd al een eerste keer overgenomen door eBay in 2005, vervolgens door een groep beleggers onder leiding van Silver Lake in 2009.

Back to top button
Close
Close