De overheden lanceren "open data"

Het Fedict heeft de website data.gov.be gelanceerd waarmee alle openbare diensten de informatie waarover zij beschikken nu ook kunnen opeen voor gebruikers en bedrijven. De Vlaamse regering heeft haar steun aan het initiatief betuigd.

post-image-3

Praktisch gezien kan men met deze site bijvoorbeeld een toepassing ontwikkelen die jonge gezinnen helpt om de ideale woonplaats te vinden op basis van criteria zoals de nabijheid van scholen, luchtkwaliteit, verblijfkosten, openbare werken in de buurt van een bedrijf, en heel wat andere factoren.

Buiten de klassieke openbare statistieken zal Data.gov een reeks metingen bevatten, technische lijsten en openbare databanken, zoals de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en die van "Onroerend Erfgoed Vlaanderen".

De meeste informatie is gratis en in vier talen beschikbaar.

Om te beginnen biedt de site een overzicht van het zestigtal datagroepen (datasets) en opslagplekken van data (datawarehouses) waarin de internauten zelf kunnen beginnen met zoeken.

Fedict zal de website data.gov.be beheren, en een forum zal kunnen aangeven welke gegevens de gebruikers willen zien op de site, en welke toepassingen zij willen ontwikkelen.

Om de lancering van het open data initiatief te begeleiden zal Fedict een open data taskforce ontplooien, die bestaat uit één contactpersoon per administratie of openbare dienst, en die de gegevens van de verschillende administraties zal kalibreren zodat zij in de portaalsite passen.

Agoria, de Federatie van de Technologische Industrie, zal samen met FEDITCT de open data community beheren.

Back to top button
Close
Close