De e-mailing is niet dood!

De e-mailing is niet dood! Een uitgebreid onderzoek door het agentschap Citobi bij 400 Belgische bedrijven die bij one-to-one marketing betrokken zijn, toont zwart op wit aan dat de e-mailing nog een mooie toekomst heeft, en dit ondanks de sterke ontwikkeling van de sociale netwerken. E-mail blijft zelfs een van de meest gebruikte communicatiekanalen bij de marketeers die met push communicatie bezig zijn, en blijft het kanaal dat het beste resultaten geeft. Een kanaal bovendien dat bovenaan de geplande online investeringen staat voor 2012...

post-image-3

Het "White Paper" van Email Marketing in België, gepubliceerd door Citobi, brengt verrassende trends aan het licht bij het gebruik van dit kanaal dat vaak slachtoffer is van  amateurisme.

Om te beginnen heeft email marketing tal van aanhangers in België, maar is het een kanaal dat weinig in de media komt. De meeste respondenten in het onderzoek dat door Acito uitgevoerd werd (bij de BtoC en BtoB sectoren) zijn trouwens van plan om hun investeringen in dit medium in de volgende maanden nog te verhogen.

Waar 95% van de ondervraagde marketingverantwoordelijken verklaart dat zijn bedrijf over een website beschikt, verklaart 75% dat hij van email marketing gebruik maakt. Deze proportie is groter bij Nederlandstalige respondenten (80%) dan bij Franstalige (70%).

De BtoC sector blijft de belangrijkste gebruiker van email marketing (82%), meer dan de BtoB. De omvang van de bedrijven speelt een rol: 90% van de bedrijven met meer dan 100 werknemers gebruikt dit kanaal, terwijl deze verhouding tot 70% terugvalt bij bedrijven van minder dan 20 werknemers.

E-mail wordt vooral gebruikt voor het verzenden van periodieke nieuwsbrieven (27%), of voor het genereren van verkeer naar de site van het bedrijf (22%). Toch ziet men ook andere soorten gebruik opduiken, zoals het genereren van leads (17%) in het kader van geautomatiseerde marketingprogramma`s (17%). E-mail wordt in bijna 11% van de bedrijven ook vaak gebruikt voor transactionele communicatie (ontvangstbevestiging van bestelling, klantondersteuning, facturen, enz.).

In de BtoC sector profiteert de e-couponing van de goudmijn aan sites zoals Groupon: 10% van de bedrijven gebruikt het om doelgerichte aanbiedingen naar zijn klanten te zenden.

De sectoren van de financiële diensten, automobiel, grootwarenhuizen en toerisme zijn de grootste fans van email marketing: bijna 90% van de respondenten verklaart het te gebruiken.

Het onderzoek toont ook aan dat e-mail in België nog niet tot volwassenheid gekomen is, en dat er een belangrijke groeimarge bestaat. Van de 25% respondenten die zegt geen e-mail te gebruiken, wijt het merendeel dit aan een gebrek aan kennis (28%) of een gebrek aan interne expertise (27%).

Terwijl 17% van de respondenten schat dat de kost van een mailstrategie een obstakel kan zijn, is het vooral het gebrek aan bruikbare gegevens dat hen ervan weerhoudt om een email marketing strategie te adopteren.

Slechts 7% van de respondenten die geen gebruik maken van email marketing bevestigt niet te geloven in de efficiëntie van dit kanaal.

De belangrijkste uitdagingen van de professionals in email marketing zullen draaien rond een grotere professionalisering van de markt, en de integratie van email marketing in andere kanalen, zoals het mobiele, de sociale netwerken, CRM, ...

De convergentie van het mobiele en e-mail is nu evident geworden. Volgens Nielsen is 38,5% van de tijd die men via een mobiel toestel aan het internet besteedt, gewijd aan het lezen van mails! De gebruiker stelt het vooral op prijs om speciale aanbiedingen te ontvangen, coupons en andere promo acties.

Wat de complementariteit betreft tussen e-mail en sociale media: het een kan niet meer zonder het andere!

Meer details in het "White Paper van email marketing in België" dat op de beurs Digital Marketing First nu op 11 oktober beschikbaar zal zijn.


Back to top button
Close
Close