Microsoft keert Flash de rug toe!

Een nieuwe donderslag in de wereld van de mobiele OS. Microsoft kondigde aan dat Internet Explorer 10, de browser van het nieuwe Windows 8 die compatibel is met touchscreen tablets, geen gebruik zou maken van plug-ins! De doodsklokken luiden voor Flash...

post-image-3

Microsoft meldt het op zijn blog "Building Windows 8": er zal geen Flash zijn in de Metro versie van Internet Explorer 10, de full screen browser die in de volgende multiplatform versie van het OS zal zitten, Windows 8. Om juist te zijn zal het OS "vrij van plug-ins" zijn. Die zouden namelijk de gebruikservaring van mobiele besturingssystemen schaden, en worden  beschouwd als overblijfselen van het web van gisteren.

De gigant uit Redmond  hinkt daarmee Apple achterna, dat altijd geweigerd heeft om Flash te ondersteunen, dit eerder om politieke dan technische redenen (Flash zou, volgens Cupertino, de oorzaak zijn van veel crashes).

De beslissing van Microsoft zou wel eens veel gevolgen kunnen hebben voor het evenwicht tussen de huidige spelers, en zou op termijn het einde kunnen betekenen van de hegemonie van de Flash programmeertaal (eigendom van Adobe) op het web. Microsoft verkiest, net als Apple, om in te zetten op de nieuwe, open webstandaard HTML5.

Adobe van zijn kant heeft de gebruikers willen geruststellen door uit te leggen dat de ontwikkelaars nog altijd Flash kunnen gebruiken als zij dat willen, via Adobe Air, net zoals bij de Android, iOS en BlackBerry OS tablet platformen.

Back to top button
Close
Close