België loopt achter met de smartphone

Slechts een kwart van de Belgen heeft een slimme draagbare telefoon. En die wordt dan vooral gebruikt voor games, sociale netwerken en de GPS.

post-image-3

Het mobiele internet boomt in België? Een onderzoek van InSites Consulting, uitgevoerd in partnerschap met IAB België, zet een serieuze domper op dit enthousiasme. Amper 21% van de Belgen zou immers een smartphone (slimme draagbare telefoon) bezitten, tegenover 38% in Europa. Eenzelfde achterstand bij de internettoegang: 26% van de gebruikers gaat met zijn toestel online, tegenover 47% in Europa.

Welke factoren kunnen deze achterstand verklaren? De ondervraagden bevestigen dat een smartphone hen niet interesseert om voornamelijk drie grote redenen: hun huidig mobiel toestel werkt goed (48%), zij zien het nut van zo`n toestel niet in (42%) of het wordt te duur geacht (29%).

Bij wie mobiel internet heeft, dient de smartphone vooral voor de sociale netwerken (47%), voor GPS-navigatie (69%), voor videogames (50%) en het weer (45%). Wat toepassingen betreft heeft de smartphone gebruiker ongeveer 18 applicaties geïnstalleerd waarvan er een tiental echt geraadpleegd wordt. Het Europees gemiddelde ligt op 25, waarvan 12 toepassingen regelmatig geopend wordt. Slechts 5% doet trouwens regelmatig beroep op geolocaliseringsdiensten, terwijl dit percentage voor heel Europa op 12% ligt.

Een laatste interessant detail: volgens het onderzoek van InSites Consulting verdelen vijf grote fabrikanten de Belgische markt bijna gelijke onder elkaar: Blackberry (20%), Apple (19%), Nokia (19%), HTC (18%) en Samsung (15%). Waaruit blijkt dat aan de verpletterende overheersing van Nokia een einde gekomen is... en dat de strijd meer dan ooit open ligt voor alle andere concurrenten.

Kortom, er moet nog wat aan evangelisatie gedaan worden in België. "De bal ligt in het kamp van de operatoren", meent een marktwaarnemer. "Zolang het mobiele internet zo weinig toegankelijk is voor de klant, zal de diepe kloof blijven bestaan met de andere Europese landen, waar gezamenlijke aanbiedingen smartphone en abonnement veel aantrekkelijker maken".

Back to top button
Close
Close