Figma gaat naar de beurs na mislukte overname door Adobe

Figma, de maker van de populaire design- en UI-collaboratietool, heeft formeel een aanvraag ingediend voor een beursnotering aan de New York Stock Exchange onder het ticker-symbool FIG. Deze stap markeert een belangrijke mijlpaal sinds de mislukte overname door Adobe eind 2023.

post-image-3
Na de mislukte overname door Adobe in 2023 zet designplatform Figma nu zelfstandig koers naar de beurs. Het bedrijf heeft officieel een aanvraag ingediend voor een beursnotering aan de New York Stock Exchange, onder het tickersymbool FIG. Daarmee laat Figma zien dat het zich na de afgebroken fusie niet laat afremmen en zich wil profileren als onafhankelijke speler met grote ambities in de tech- en designwereld.

De overname door Adobe, met een geschatte waarde van 20 miljard dollar, werd begin 2023 afgeblazen na stevige bezwaren van mededingingsautoriteiten in zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk. Zij vreesden dat Adobe door de overname een te dominante positie zou krijgen op de markt voor design- en prototypingsoftware. Als gevolg van het afblazen moest Adobe een afkoopsom van 1 miljard dollar betalen aan Figma.  

Financiële groei en winstgevendheid

Uit de documenten die Figma heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt dat het bedrijf er financieel goed voor staat. In het eerste kwartaal van 2025 draaide Figma een omzet van 228 miljoen dollar, bijna 50 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bovendien is Figma winstgevend: het rapporteerde een nettowinst van 44,9 miljoen dollar in het eerste kwartaal. Over heel 2024 kwam de omzet uit op 749 miljoen dollar. Daarmee positioneert het zich als één van de weinige snelgroeiende techbedrijven die met zwarte cijfers naar de beurs gaan.

Sterke klantbasis als fundament

Met meer dan 13 miljoen maandelijkse gebruikers en een klantenbestand dat 95 procent van de Fortune 500 bedrijven omvat, heeft Figma een stevige positie opgebouwd in de designwereld. Grote namen als Google, Uber en Spotify maken gebruik van het platform. Deze brede en loyale gebruikersbasis geeft het bedrijf een stabiele basis voor verdere groei.

Strategie na afgebroken overname

Figma ziet de beursgang als een manier om onafhankelijk verder te groeien. In de maanden na het stopzetten van de Adobe-deal heeft het bedrijf niet stilgezeten. Het nam onder meer een contentmanagementsysteem en een AI-startup over, waarmee het zijn technologische basis verbreedde. De beursgang zal naar verwachting nieuw kapitaal opleveren om deze koers voort te zetten, inclusief verdere overnames of internationale uitbreiding.

Een belangrijk onderdeel van Figma’s strategie is de inzet op artificiële intelligentie. Het bedrijf experimenteert met AI-gedreven designtools en automatisering van repetitieve taken binnen UX- en UI-ontwikkeling. Deze innovaties moeten de concurrentiepositie van Figma verder versterken, zeker nu ook grote partijen als Canva en Adobe zelf sterk inzetten op AI in hun designplatforms.
Back to top button
Close
Close