Cloud-oorlog in Europa: Google en Microsoft tegenover elkaar in strategische strijd

De rivaliteit tussen Google en Microsoft verhevigt op de Europese cloudmarkt, waarbij beide partijen elkaar beschuldigen van het manipuleren van regelgevers en het binden van klanten. Dit machtsconflict, dat plaatsvindt onder streng toezicht van antitrustautoriteiten, zou de concurrentiepraktijken in de sector kunnen hervormen.

post-image-3

Microsoft beschuldigt Google ervan een "clandestiene oorlog" te voeren tegen Azure, zijn cloudinfrastructuur, door de Open Cloud Coalition op te richten, een pressiegroep die enkele kleinere Europese cloudleveranciers verenigt. Volgens Rima Alaily, adjunct-algemeen raadsman bij Microsoft, is deze coalitie een "schijnbeweging georganiseerd door Google," waarbij de techgigant zijn invloed verbergt om Europese beleidsmakers te paaien. DGA, een adviesbureau dat betrokken is bij de rekruteringscampagne van de coalitie, bevestigde dat de officiële lancering plaatsvindt op 29 oktober.

De coalitie wordt geleid door Nicky Stewart, directeur publieke sector bij Civo, een Brits cloudbedrijf. De leden zijn onder andere Centerprise International, Gigas, ControlPlane en Room 101. Stewart benadrukt dat de coalitie transparant is over haar leden en dat de kern van hun missie een opener en interoperabeler cloudmarkt in Europa beoogt.

Reacties en wederzijdse beschuldigingen

Volgens Microsoft probeert Google vooral de aandacht af te leiden van de vele onderzoeken waar het wereldwijd mee te maken heeft, met name in de Verenigde Staten waar het bedrijf beschuldigd wordt van een monopolie in online zoeken en advertenties. Microsoft beschouwt deze coalitie als een poging van Google om beleidsmakers te beïnvloeden en zijn cloud-diensten te bevoordelen zonder echt te concurreren op kwaliteit of prijs.

Google bevestigde op zijn beurt zijn lidmaatschap van de coalitie en bekritiseerde de licentiepraktijken van Microsoft, waarvan het beweert dat deze klanten "vastzetten" en innovatie belemmeren. “Wij vinden, net als vele anderen, dat de mededingingsbeperkende praktijken van Microsoft negatieve effecten hebben voor de cybersecurity, innovatie en keuzevrijheid,” aldus een woordvoerder van Google.

Licentiekwesties in het middelpunt

Dit conflict begon in 2019, toen Microsoft de prijzen verhoogde voor het gebruik van zijn bedrijfssoftware op concurrerende cloudplatforms. Dit leidde tot een klacht van CISPE, de Europese handelsorganisatie voor clouddienstverleners (waaronder AWS). Hoewel Microsoft afgelopen juli een akkoord sloot met CISPE, waren hierin grote spelers zoals AWS, Alibaba en Google uitgesloten. Google diende vervolgens een eigen antitrustklacht in tegen Microsoft en beschuldigde het bedrijf van praktijken die klanten afhankelijk maken van Azure ten koste van concurrentie.

Een cruciale kwestie voor de toekomst van de Europese cloudmarkt

De timing van deze nieuwe offensieven is opmerkelijk, nu de nieuwe Europese Commissie bijna aantreedt en het Verenigd Koninkrijk een marktonderzoek voert naar lock-in-praktijken in de cloud, met speciale aandacht voor AWS en Microsoft. De uitkomst van dit conflict kan gevolgen hebben voor de volledige sector, aangezien cloudtechnologie een sleutelrol speelt in de digitale strategieën van Europese bedrijven.

Zowel Google als Microsoft proberen de gunst van de regelgevers te winnen, en beschuldigen elkaar van het belemmeren van concurrentie en innovatie. De uitkomst van deze strijd zal een grote invloed hebben op hoe clouddiensten de komende jaren in Europa gereguleerd worden.

Back to top button
Close
Close