Maakindustrie: versie 4.0 in het bereik van de Waalse KMO

De Waalse KMO beter wapenen tegen de concurrentie, dat is een van de doelstellingen van de Waalse digitale strategie “Digital Wallonia”. Om deze uitdaging aan te gaan werden twee opleidingscentra voorzien van demonstratie-opstellingen van de industrie 4.0, zoals mini-fabrieken. Deze opstellingen tonen hoe eenvoudig het is om de maakbedrijven online te brengen, te robotiseren en zo slimmer te maken, ook wanneer zij van bescheiden omvang zijn. Een overzicht van de bestaande opleidingen.

post-image-3

KMO-maakbedrijven sterker maken? Realistisch!
Door de toegang tot nieuwe technologieën te democratiseren kunnen KMO zich voortaan, evengoed als grote bedrijven, voorzien van spitstechnologie. “De nieuwe fabrieken 4.0, die meer gepersonaliseerde, sneller en slimmere producten en diensten aanbieden, zijn niet het alleenrecht van grote bedrijven”, legt Jessica Miclotte uit, “Industrie van de Toekomst” experte bij het Digitaal Agentschap, belast met de Waalse digitale strategie “Digital Wallonia”. “Het is voor ons belangrijk om dit aan te tonen door middel van dit programma met demonstratie-opstellingen 4.0”.

In Wallonië verwelkomen twee opleidingscentra, TechnoCampus (Henegouwen) en TechniFutur (Luik) die opstellingen, een soort mini-fabrieken. Als u weet dat de KMO de grote meerderheid vormen van het industrieel weefsel in Wallonië, dan speelt dit programma met demonstratie-opstellingen 4.0 dan ook een belangrijke rol: het laat toe om de maakbedrijven te sensibiliseren voor de concepten 4.0, hen op te leiden voor de nieuwe technologieën en hen te helpen om de eerste actielijnen te bepalen om in de fabrieken van de toekomst te investeren.

Luik spreekt Blockchain, Cybersecurity en IoT
Het TechniFutur-centrum in Luik biedt een demonstratie-opstelling van een soort productielijn, gestructureerd in 9 stations, vanaf het opnemen van online bestellingen tot de verpakking en geautomatiseerde opslag. “Dankzij deze robottool kunnen wij aantonen hoe de werk- en omgevingsomstandigheden verbeteren evenals de vaardigheden van het personeel”, verklaart Quentin Ledent, projectingenieur bij TechniFutur. Om de aanpak van deze technologie te vergemakkelijken verwerkt TechniFutur deze demonstratie-opstellingen bij thematische opleidingen: Fundamenten van IoT, Blockchain for Business, Machine Learning, … Deze opleidingen zijn zowel voor werknemers als voor werkzoekenden toegankelijk.

Bergen biedt een gratis opleiding “Factory 4.0” aan
Het kenniscentrum TechnoCampus heeft een “mini-fabriek” geïnstalleerd, ook wel Aggregate Processing Unit genoemd. “Het idee is dat de deelnemers een opleiding kunnen volgen in een didactische en niet-commerciële aanpak van deze overgang naar de industrie van de toekomst. Wij bieden een reeks korte modules aan (1 tot 3 dagen), die een aantal van de belangrijke thema’s van industrie 4.0 moeten behandelen”, legt Eddy Dubois uit, Development and Continuous Improvement Manager bij TechnoCampus.

Deze opleidingen maken deel uit van het project “Factory 4.0”, aangestuurd door MecaTech Mechanical Engineering Competitiveness Cluster. TechnoCampus biedt trouwens ook deze opleidingen aan als e-learning, alsof de stagiairs zich ter plaatse bevinden.

Back to top button
Close
Close