Microsoft koopt Nuance, specialist in spraakherkenning, voor 19,7 miljard dollar

Microsoft is nog niet klaar met zijn acquisitieronde

post-image-3

Satya Nadella, CEO van Microsoft, heeft op zijn Twitter-account de overname bevestigd van het bedrijf Nuance, specialist in artificiële intelligentie, en in het bijzonder spraakherkenning. Deze operatie heeft 19,7 miljard dollar in cash gekost, wat neerkomt op 56 dollar per aandeel.

Nuance, de belangrijkste speler in spraakherkenning
Nuance, dat in 1992 gelanceerd werd, is historisch gezien een bedrijf in artificiële intelligentie. Het bedrijf, dat wereldwijd gekend is om zijn diverse producten gebaseerd op spraakherkenning, heeft voluit bijgedragen aan de ontwikkeling van Siri, de voice assistent van Apple. Buiten deze technologische kunsttoer heeft Nuance nog heel wat anders in zijn cataloog.

Nuance, dat zichzelf omschrijft als specialist in `conversationele artificiële intelligentie` werd vooral bekend met de productie van software voor de automobielindustrie, vooraleer het zich de laatste jaren meer specifiek ging wijden aan de gezondheidssector. Het bedrijf heeft ook Dragon gecreëerd (voorheen Dragon NaturallySpeaking), een belangrijke suite spraakherkenningssoftware die op het het gebied van de precisie van zijn live transcriptie als een koploper beschouwd wordt. Met meer dan 7.100 werknemers wereldwijd noteerde Nuance 1,5 miljard aan inkomsten in 2020 en hoopt het tegen 2023 een groei neer te zetten van 6 tot 11%.

Dat is waarom Nuance de aandacht van Microsoft getrokken heeft. De gigant uit Redmond, die zijn activiteiten wil uitbreiden in de sector van artificiële intelligentie, heeft niet geaarzeld om een cheque van 19,7 miljard te tekenen om Nuance aan zijn portfolio te kunnen toevoegen. Het is de tweede belangrijkste overname van Microsoft na de overname van LinkedIn in 2016 voor 26,2 miljard dollar.

Koopwoede van Microsoft maakt het bedrijf tientallen miljarden dollars lichter
Voor Microsoft lijkt de overname van Nuance het toppunt van zijn koopwoede. Al enkele maanden blijft het bedrijf cheques van miljarden dollars tekenen om zijn cataloog activiteiten aan te vullen. In september 2020 had Microsoft ook al de groep ZeniMax gekocht, moederbedrijf van de Bethesda-studio (Fallout) voor 7,5 miljard dollar. In december dat jaar heeft Microsoft ook het platform smash.gg, specialist in eSports evenementen gekocht voor een niet nader genoemd bedrag.

Blijkbaar zou Microsoft ook geïnteresseerd zijn in Discord en exclusieve onderhandelingen tussen beide bedrijven zouden aan de gang zijn. Deze operatie zou in totaal meer dan 10 miljard dollar kunnen bedragen. Enkele bedrijven zouden echter nog weerstand bieden aan Microsoft. Dat is het geval met Pinterest, dat zijn platform niet wou verkopen aan Microsoft. En dat is ook zo voor de Amerikaanse activiteiten van TikTok, dat uiteindelijk gekozen heeft voor Oracle als overnemer.


Back to top button
Close
Close