Australië: het verwijderen van nieuwscontent door Facebook lokt woede uit

Google heeft de laatste dagen verschillende compensatieakkoorden afgesloten met persgroepen, vooruitlopend op de stemming van een wet die de GAFA wil dwingen om de Australische pers te vergoeden. Facebook van zijn kant heeft gereageerd door donderdag  bruusk de nieuwscontent van zijn sociaal netwerk te verwijderen.

post-image-3

Donderdagochtend werden de Australiërs wakker en stelden zij vast dat zij op hun newsfeed bij Facebook geen nieuws meer hadden. Deze maatregel, die dezelfde dag door de directeur van Facebook in Australië bekendgemaakt werd, is het antwoord van het Amerikaanse sociaal netwerk op het wetsvoorstel dat de GAFA moet dwingen om de persgroepen te vergoeden voor het verspreiden van hun content op hun platformen. Het wetsvoorstel in kwestie wordt momenteel besproken in het Parlement in Canberra.

De Facebookpagina`s van de Australische media werden opgekuist en niemand kan nog een artikel posten op zijn profiel in Australië. Facebook verzekert dat het deze beslissing "met een bezwaard hart" genomen heeft, maar het riskeert toch een smet op zijn reputatie te krijgen.

De beslissing heeft ook voor heel wat reacties gezorgd bij de bevolking. "Facebook laat complotdenkers en QAnon toe om fake news te promoten en tegelijkertijd censureert het het echte nieuws, dat geverifieerd is, en dat op een moment dat de Australiërs nog nooit zo`n behoefte hadden aan betrouwbare informatie over de pandemie", aldus Marcus Strom, voorzitter van de Media, Entertainment & Arts Alliance, de belangrijkste vakvereniging van journalisten in Australië.

Ook andere organisaties tot zwijgen gebracht door Facebook
Deze actie gaat nog veel verder, vermits Facebook ook -ongewild, zo stipt de groep aan- honderden andere organisaties het zwijgen opgelegd heeft zoals de gezondheidsautoriteiten van sommige Australische staten, het Bureau of Meterorology of de brandweer van West-Australië, en dat terwijl er op dit moment twee bosbranden een deel van deze staat verwoesten.

Deze zaak wordt van nabij gevolgd door de Fransen, vermits het betalen van een naburig recht door Google en de andere platformen -waaronder Facebook- ook in Frankrijk ter discussie staat.

"De acties van Facebook vandaag, die erin bestaan om bepaalde nood- en gezondheidsdiensten het zwijgen op te leggen, zijn even arrogant als teleurstellend", aldus de Premier, Scott Morrison. "Deze acties bevestigen alleen maar de ongerustheid van een groeiend aantal landen over het gedrag van de Big Tech bedrijven, die denken dat zij boven de regeringen staan en dat de wetten voor hen niet gelden. Zij kunnen misschien de wereld veranderen, maar dat wil zeggen dat zij erover heersen". Net zoals de minister van Financiën Josh Frydenberg, die het project leidt, heeft de Eerste minister verzekerd dat hij zich niet laat "intimideren" en dat het Parlement de wet zoals voorzien tegen het einde van de maand zal stemmen. Hij heeft Facebook gevraagd om "constructief samen te werken met de Australische overheid, zoals Google zich recent getoond heeft".

De laatste dagen heeft Google compensatieakkoorden afgesloten voor tientallen miljoen dollar met Seven West Media, Nine Entertainment ("Sydney Morning Herald") en verleden woensdag een globaal akkoord met de News Corp-groep van Rupert Murdoch.

Back to top button
Close
Close