Persgroep Rossel vergroent zijn drukkerij dankzij Luminus

Rossel voorziet voortaan zijn drukkerij in Nivelles van groene en plaatselijke elektriciteit dankzij een windturbine die door Luminus geïnstalleerd werd. Een eerste fase vooraleer hetzelfde te doen met de datacenters die enorm veel energie verbruiken.

post-image-3

Sinds eind november werkt de drukkerij van de persgroep Rossel in Nijvel voor een groot deel met groene en plaatselijke elektriciteit. Een windturbine met een capaciteit van 2,3 MW, die aan de ingang van de site geïnstalleerd werd, draagt de kleuren van de groep alsook die van energieleverancier Luminus.

"Rossel wou al langer zijn activiteit vergroenen. De site van Nijvel is zeer goed toegankelijk voor wind, en de installatie van een windmolen betekent voor ons de ideale oplossing", aldus Bernard Marchant, CEO van de groep.

De windturbine, gefinancierd door Luminus, zou de drukkerij moeten toelaten om 70% van zijn elektriciteitsverbruik te dekken (63% in december 2020). De overtollige energie zal dan in het netwerk geïnjecteerd worden. "Het doel is dat Rossel maximaal zelf consumeert. De geproduceerde elektriciteit zal aan het bedrijf verkocht worden aan marktprijs. De besparing op de factuur wordt gerealiseerd door de afschaffing van de transportkosten", legt Grégoire Dallemagne uit, CEO van Luminus.

Vergroening van de datacenters
De drukkerij vergroenen is slechts een eerste stap naar de decarbonisatie in het tijdperk van digitalisering van de pers. Want de site in Nijvel, en zijn 3,5 miljoen kranten die er elke week gedrukt worden, is slechts goed voor 50% van het elektriciteitsverbruik van de groep. De hosting van servers in datacenters in Rijsel en Charleroi verbruikt ook veel energie. Maar Bernard Marchant is zich daarvan bewust. "Wij willen onze lezers een groenere krant aanbieden, zowel op papier als online. De volgende stap voor ons zal de vergroening van onze datacenters zijn", stipt hij aan.

Maar voor deze tweede fase, waarbij windturbines de servers van Rossel voeden, is geduld nodig. Het project in Nijvel heeft immers 8 jaar geduurd vooraleer het op poten stond, en dit omwille van administratieve beperkingen en dan vooral rond het verkrijgen van vergunningen.

"Vandaag is de enige rem op de ontwikkeling van windmolens op het land de procedure om vergunningen te verkrijgen", bevestigt Grégoire Dallemagne. "Om onze koolstofarme doelstellingen te bereiken is het essentieel dat er meer initiatieven komen zoals dit, en daarvoor moeten de administratieve obstakels uit de weg geruimd worden".

In 2020 draagt bijna de helft van de 70 MW aan windturbines die op het land in Wallonië geïnstalleerd werden, het merk van Luminus. Volgens Grégoire Dallemagne zouden deze cijfers kunnen stijgen als de wetgeving verandert. Hij wil dat het land de middelen uittrekt om haar ambities te verwezenlijken.

Back to top button
Close
Close