De Duitse ruimtevaartorganisatie onthult een model van een autonoom voertuig

Dit autonome multifunctionele voertuig, U-Shift genaamd, is ook on-demand modulair. Het werd speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van stedelijke mobiliteit

post-image-3

U-Shift is de naam die gegeven werd aan het autonoom voertuig, ontworpen door het Deutsches Zentrum für Luft-und Raumfahrt, waarvan op 18 september een prototype onthuld werd. De meeste gebruikstoepassingen van dit voertuig spelen zich momenteel af op de aarde, alhoewel het de bedoeling is om op termijn U-shift naar de ruimte te sturen,  zodat de astronauten zich hiermee kunnen verplaatsen op de maan of Mars.

Samenstelling en gebruik
Het modulaire voertuig bestaat uit een vlakke basis bestaande uit vier wielen en een elektrische motor, en een volledig glazen en afneembaar bovendeel dat het laden van passagiers of pakketten mogelijk moet maken. U-shift is ontwikkeld om zo goed mogelijk  te voldoen aan de verschillende behoeften van grootstedelijke gebieden en kan dienen als taxi, bestelwagen maar ook als rondreizend verkooppunt. Het eerste U-shift-prototype is niet volledig autonoom, maar eerder op afstand bestuurbaar en kan 24 uur continu draaien. Een tweede prototype zal volkomen autonoom zijn en een snelheid van 60 km/u kunnen halen.

Een overtuigend gelijkaardig project
In de Amerikaanse stad Phoenix werkt autofabrikant Waymo samen met UPS en stelt het een tiental autonome voertuigen van het merk Chrysler Pacifica ter beschikking van die laatste. Deze busjes vervoeren pakketten en dienen als de schakel tussen UPS-opslagplaatsen en het postverwerkingscentrum in de regio. Een winstgevend initiatief.

Binnenkort veralgemening van de automatisering
Volgens Gartner zal autonome levering waarschijnlijk massaal worden ingezet in alle uithoeken van de wereld. Het Amerikaanse onderzoeksbureau heeft immers aangekondigd dat er tegen 2023 745.000 autonome voertuigen op de weg zullen zijn. In 2018 waren dat er echter nog maar 137.000.


Back to top button
Close
Close