Deze digitale vaardigheden zijn fel begeerd door Belgische werknemers

Naarmate technologie zich verder ontwikkelt en er nieuwe innovaties verschijnen, blijft de vraag naar gespecialiseerde technische vaardigheden stijgen. IT-adviesbureau Prolifics Testing en HR-dienstverlener SD Worx schetsen een beeld van de tech-gerelateerde banen die de Belgen het meest interesseren, en de programmeertalen die zij het meest willen leren.

post-image-3

De werknemers staan in het algemeen positief tegenover de invoering van nieuwe technologieën op de werkplek. Bij de Belgische bedrijven heeft 35,6% van de werknemers vastgesteld dat de nieuwe technologieën het aantal banen doen stijgen. Voor niet minder dan 65,2% ervan opent dit ook de deur naar het aanleren van nieuwe dingen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek, uitgevoerd door HR-dienstverlener SD Worx in samenwerking met de Antwerp Management School.

Wat de tech-gerelateerde banen betreft, zijn de Belgen vooral geïnteresseerd in de functies van webontwikkelaars, met een gemiddelde van 800 online opzoekingen per maand voor dergelijke potentiële functies, zo stelt van zijn kant het IT consultancybedrijf "Prolifics Testing". Terwijl Python (1.210 online opzoekingen naar `learning Python`) de programmeertaal is die de Belgen het meest van plan zijn om te leren, gevolgd door Javascript (`learning JavaScript`: 330 opzoekingen).

De meest gevraagde technologiebanen in Europa en in België

Volgens een analyse van de technologiebanen die in Europa beschikbaar zijn, bestaat er een enorme vraag naar software-ingenieurs en systeemingenieurs. In Oostenrijk, België, de Tsjechische Republiek, Ierland, Nederland en Noorwegen, bieden deze profielen momenteel het grootste aantal beschikbare banen. Dat geldt eveneens voor systeemingenieurs in Finland, Frankrijk, Zweden, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Opmerkelijk is het dat in Polen en Rusland het eerder specifieke programmeerbanen zijn, met name Java-ontwikkelaars, die het grootste aantal beschikbare jobs hebben. In andere landen zijn AI-ingenieurs (Italië en Roemenië) en data-experten (Denemarken en Luxemburg) de technologiebanen die de meeste mogelijkheden tot tewerkstelling bieden voor gekwalificeerde kandidaten.

In België heeft Prolifics Testing vastgesteld dat de werknemers vooral geïnteresseerd zijn in de job van webontwikkelaar, met een gemiddelde van 800 online opzoekingen per maand. De job van "data scientist" staat op de tweede plaats met 700 online opzoekingen per maand. De functie van software-ingenieur (350) en softwareontwikkelaar (300) zijn samen goed voor 300 online opzoekingen, of meer, elke maand. Daarentegen roept de job van netwerkbeheerder slechts 10 online opzoekingen per maand op, wat dit tot het minst populaire vak in de digitale wereld maakt.

De programmeertalen die de Belgen vooral willen leren

Op dit gebied heeft Prolifics Testing vastgesteld dat de Belgen zich vooral focussen op het leren van Python, met een indrukwekkend aantal van 1.210 online opzoekingen elke maand. JavaScript (330 online opzoekingen) is de tweede populairste programmeertaal die de Belgen onder de knie willen krijgen. Wat HTML (220), Java (180) en C++ (180) betreft, die krijgen resp. meer dan 150 online opzoekingen van mensen die hun kennis willen verdiepen. Daarentegen behoren R (60), C# (70) en SQL (80) tot de programmeertalen die de Belgen het minst graag willen leren.

Het adviesbureau dat aan de basis ligt van deze studie geeft daarom drie tips om een baan te vinden op het technologiegebied (zelfs met weinig ervaring):

-Netwerk: mensen die in de technologie werken vormen over het algemeen een erg hechte gemeenschap. Doe de moeite om conferenties rond technologieën bij te wonen om zo in contact te blijven met invloedrijke personen, potentiële mentors en potentiële werkgevers op platformen zoals LinkedIn, niet alleen om uw vaardigheden te demonstreren, maar ook om weldoordachte vragen te stellen.

-Diversifieer al uw vaardigheden: Hebt u reeds een codeertaal onder de knie, leer er nog een andere via online cursussen. De kennis van basisprincipes zoals SEO en foto- en videomontage zullen uw programmeervaardigheden aanvullen, vooral bij het ontwikkelen van websites.

-Stel een werkportfolio samen: Beperk u niet tot het praten over wat u weet. Behaal een voordeel op uw concurrentie door mee te werken aan open source projecten of bouw uw eigen project. Het is niet nodig om u te buigen over een complex project, het kan gaan om een gratis en simpel miniproject. Aanvaard eenmalige jobs als freelancer: een goede middel om een voet tussen de deur te krijgen en uw professionele en interpersoonlijke vaardigheden te verbeteren.

Back to top button
Close
Close