Het digitale heeft steeds meer gewicht op de Belgische publiciteitsmarkt

Volgens het Nielsen Instituut kende de Belgische publiciteitsmarkt een daling van bijna 4% in 2019. Met het digitale erbij zou het echter een lichte groei kennen. Een woordje uitleg.

post-image-3

Het media-agentschap Space, dat zich baseert op gegevens van het Nielsen Instituut, heeft haar traditionele analyse van de investeringen gemaakt. Die vertonen een daling van 3,8% bij de reclame-investeringen in 2019, voor een totaalbedrag van 3.885 miljard euro. Een bruto cijfer echter dat men met de nodige omslachtigheid moet bekijken, vermits het gebaseerd is op het volle tarief van de reclameregieën en het digitale niet omvat.

"Heel wat belangrijke sectoren hebben hun investeringen in de klassieke media verminderd om ongetwijfeld naar het digitale over te stappen", kondigt Bernard Cools, Chief Intelligence Officer bij Space meteen aan onze collega`s van L`Echo aan.  Min 28% voor de sector banken en verzekeringen, min 18% voor de grootwarenhuizen, min 13% voor de automobielsector, min 9% voor telecom. Enkel de e-commerce wil zich duidelijk in de traditionele media vestigen: de sector besteedde er 19% meer dan in 2018.

Televisie ging met 4,6% achteruit alhoewel het kleine scherm nog altijd de belangrijkste publicitaire drager blijft met 43% van de investeringen, buiten het digitale, en met 32,3% met het digitale inbegrepen. Nog volgens L`Echo noteert de expert een gedeeltelijke afvalligheid bij de sectoren die het meest aanwezig zijn op tv: voeding, beauty, vrijetijd, diensten en telecom.

Wat de geschreven pers betreft, die kent ook een daling met 7,2% bij de kranten, met 4,9% bij de magazines, en met 23,1% bij de huis-aan-huis bladen. Net zoals bij de tv is de daling van de inkomsten bij offline reclame nog niet gecompenseerd door online inkomsten, en dat ondanks het feit dat de digitale transformatie zich eerder voordeed bij de audiovisuele sector.

Back to top button
Close
Close