De Trump-administratie plaatst vraagtekens bij het beginsel van de netneutraliteit

De Federal Communications Commission (de Amerikaanse telecomregulator) heeft beslist om af te stappen van het regelgevingskader dat de Obama-administratie ingesteld had.

post-image-3

De FCC heeft op woensdag 22 november een voorstel met nieuwe regels aangekondigd, waarmee er een einde zou komen aan de verplichting voor internet serviceproviders om de netneutraliteit te eerbiedigen. Volgens dit principe moet alle content op gelijke wijze circuleren op het internet, zonder enige discriminatie. Het verbiedt bijvoorbeeld dat een toegangsprovider aan bepaalde diensten snellere toegang zou geven dan aan andere, of dat bepaalde content of diensten gefilterd zouden worden. Het gaat er dus om dat alle data op dezelfde manier behandeld moeten worden.

In januari had de Trump-administratie Ajit Pai (zie foto) benoemd aan het hoofd van de FCC, een felle tegenstander van netneutraliteit, en heeft er ondertussen voor gezorgd dat de tegenstanders van het principe de meerderheid van de stemmen bezitten in de commissie.

De meeste verenigingen die strijden voor het behoud van dit principe zijn daarom een campagne begonnen, die de burgers aanspoort om hun afgevaardigden aan te spreken, in het bijzonder de republikeinse afgevaardigden, om hun ongenoegen te uiten. Zij roepen bovendien op om in zowat de hele Verenigde Staten op 7 december te manifesteren voor de winkels van operator Verizon. Maar ondanks de mobilisatie van verschillende bekende personen en tech-giganten zoals Apple, Alphabet of Facebook, is de kans op behoud van dit regelgevend kader zo goed als nul. Op 14 december heeft de uiteindelijke stemming plaats bij de FCC.

Back to top button
Close
Close