Nieuw in hostingland: HA-IP

Webhosting, VPS en sinds kort nu ook HA-IP. Het is niet altijd even makkelijk om door de bomen het bos nog te zien. Daarom een kleine recap, zodat iedereen nog mee is.

post-image-3

Webhosting kan je vergelijken met wonen in een appartementencomplex. Iedereen maakt gebruik van één gemeenschappelijke server die is onderverdeeld in meerdere ruimten. Je kan één of meerdere ruimte(n) apart kopen om je website op te plaatsen. Je maakt dan samen met je buren gebruik van dezelfde server en deelt onder andere de processor en het geheugen van die server. De webhostingprovider stelt het besturingssysteem en de software in en onderhoudt alles.

Zo’n webhostingpakket is ideaal als je pas een nieuwe website hebt en nog niet al te veel bezoekers verwacht, geen uitgebreide mailings verstuurt en zelf zo min mogelijk wilt uitpluizen. Helemaal op maat voor de normale consument of zelfstandige die de website makkelijk en snel online wil.

Voor power-users is zo’n webhostingpakket meestal onvoldoende, vooral als zij hun hostingruimte specifiek willen afstemmen op hun website. Voor die personen brengt VPS soelaas, want met VPS kan je alles doen wat het internet biedt. Om terug te komen op de vergelijking met het appartementencomplex: je kan VPS vergelijken met een rijhuis. Je hebt je eigen virtuele server, waar je een website op plaatst. De buren hebben ook allemaal zo’n virtuele server en samen vormen ze een grotere, fysieke server. Elke virtuele server heeft een eigen gedeelte van de processorkracht en geheugengrootte tot zijn beschikking. Net als bij een echte woning voer je het onderhoud zelf uit.

What’s the HA-IP?
Tot nu toe niets nieuws onder de zon, maar sinds kort kan je ook kiezen voor HA-IP. Hoor je het donderen in Keulen? Het komt erop neer dat HA-IP een IP-adres is dat je zelf vóór je VPS plaatst. Dus in plaats dat bezoekers rechtstreeks naar het VPS IP-adres surfen, surfen ze via een HA-IP-adres naar de VPS waarop bijvoorbeeld je website wordt gehost. Als je dan je website wil onderhouden, begeleid je bezoekers door middel van HA-IP naar een tweede server waarop de site gehost wordt. Dit kan een tweede VPS zijn, maar ook een kloon van het origineel. Klaar met het onderhoud? Stel HA-IP dan simpelweg in zodat de bezoekers weer worden doorverwezen naar de oorspronkelijke VPS. Simpel, toch?

Laten we er anders opnieuw een voorbeeld bijnemen, om HA-IP heel concreet te maken. Je auto is defect, dus breng je hem naar de garage. Maar ondertussen moet je natuurlijk wel op je werk geraken, want je baas kan je niet missen. De oplossing ligt voor de hand: je vraagt aan de leasemaatschappij een vervangauto. Terwijl de garage je auto maakt, geraak jij gewoon op kantoor. Even later krijg je telefoon van de garage met goed nieuws: de auto is gemaakt. Win-win, want de baas heeft niets gemerkt van de hele situatie, je klanten zijn geholpen én je auto is gemaakt.

Altijd bereikbaar
Het grote voordeel van HA-IP is dat je bezoekers maar 1 IP-adres moeten kennen, dat van HA-IP. Op welke van je VPS je website draait, doet er niet meer toe. Duurt het onderhoud aan de website langer of doe je iets mis? Dan is er niets aan de hand, want bezoekers zullen er niets van merken. Het IP-adres waar ze naartoe surfen, dat blijft onveranderd en je website blijft altijd evengoed bereikbaar. Dus zelfs al loopt er wat mis bij het onderhoud of de back-up, dan is er nog geen man overboord.

Door Omar Benameur, Chief International TransIP

Back to top button
Close
Close