Europese primeur: het eerste medische transport per drone vond plaats in België

Het eerste transport van menselijk weefsel per drone werd in België uitgevoerd. Het experimentele traject verbond twee ziekenhuizen van Antwerpen en het stond onder toezicht van het Belgische bedrijf Helicus.

post-image-3

Een primeur in Europa voor medisch transport - de vlucht verliep tussen de ziekenhuizen GZA en ZNA, bieden gelegen in Antwerpen.

De drone werd gebouwd door het Belgische bedrijf SABCA en voor de besturing zorgde het bedrijf Helicus. De vlucht vervoerde een buisje met weefsel om te analyseren, om te weten of het kanker was of niet. Een dergelijk traject wordt vaak afgelegd bij de twee Antwerpse hospitalen. Maar het transport per drone is sneller, betrouwbaarder, flexibeler en minder duur dan een rit in de auto. Deze analyses zijn vaak van levensbelang en de resultaten moeten de specialisten  binnen de 30 minuten bereiken.

Het experiment heeft bewezen dat spoedgevallen snel uitgevoerd kunnen worden met de drone. Het traject tussen de ziekenhuizen ZNA en GZA duurt meestal 21 minuten, terwijl de drone er 10 minuten over doet om de analyses te vervoeren.

Helicus is tot nu het enige Europese bedrijf dat de toelating verkregen heeft om op afstand en buiten het gezichtsveld een operatie voor medische doeleinden te besturen.

Tegen 2024 wil het bedrijf dagelijkse vluchten uitvoeren per drone met een uitbreiding voor bloed- en orgaantransport.

Back to top button
Close
Close