Nvidia koopt Arm van SoftBank voor 40 miljard dollar

Nvidia zal de Britse chipontwerper Arm Holdings overnemen van de Japanse groep SoftBank voor 40 miljard dollar (33,8 miljard euro), zo verklaarde het bedrijf maandag.

post-image-3

Een essentiële leverancier van Apple Inc en andere bedrijven uit de sector zal onder controle komen van één enkele speler en mogelijk tegenstand ondervinden vanwege regulatoren en concurrenten van Nvidia, het grootste Amerikaanse chipbedrijf op basis van zijn beurskapitalisatie.

SoftBank had Arm vier jaar geleden gekocht voor 32 miljard dollar. De Japanse groep verkoopt momenteel activa om fondsen te werven.

Deze operatie leidt tot speculaties over een privatisering van SoftBank. Volgens een anonieme bron hebben de leiders van de groep voorbereidende gesprekken in die zin gevoerd. Het aandeel van SoftBank steeg deze ochtend met 10% op de Beurs van Tokyo.

Nvidia zal aan SoftBank 21,5 miljard dollar betalen in aandelen en 12 miljard dollar in geld, waarvan 2 miljard dollar bij de ondertekening.

SoftBank en zijn Vision Fund fonds van 100 miljard dollar, dat 25% van de aandelen van Arm in bezit heeft, zullen een participatie nemen in Nvidia gelegen tussen de 6,7% en 8,1%.

Deze verkoop, die onderworpen is aan wettelijke goedkeuringen, met name in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en China, zal waarschijnlijk gedetailleerd onderzocht worden door China, waar duizenden bedrijven, van Huawei tot kleine startups, gebruik maken van de Arm-technologie.

Back to top button
Close
Close