EU gaat na of TikTok de privacy respecteert

De praktijken van de Chinese videoapp TikTok in de Europese Unie zullen onderzocht worden door de European Data Protection Board (EPDB) dat de bescherming van de privacy binnen het blok overziet.

post-image-3

In een persbericht dat woensdag verscheen, waarschuwt de EDPB de Europese politie ook voor het gebruik van de gezichtsherkenningssoftware ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Clearview AI. Het agentschap maakt zich namelijk ongerust over de verenigbaarheid ervan met het EU-kader voor gegevensbescherming.

Met TikTok, de app van het Chinese bedrijf ByteDance die erg populair is bij jongeren, kan men korte video`s maken en delen.  Een populariteit die nog hard gestegen is als gevolg van de coronacrisis. De EDPB werd benaderd door een lid van het Europees parlement die bezorgd is over de methode van TikTok om data te verzamelen en over de risico`s op vlak van beveiliging en privacy.

Wat Clearview AI betreft heeft de bezorgdheid betrekking op het feit dat de software publieke foto`s op het internet verzamelt en gezichtsherkenning gebruikt om mogelijke verdachten te identificeren. De software heeft ook al in Canada en de Verenigde Staten voor ongerustheid gezorgd over mogelijk misbruik.

De EDPB zegt "te betwijfelen of een wet van de Unie of van een Lidstaat een juridische basis kan bieden voor het gebruik van een dienst zoals die van Clearview AI".

"De EDPB meent daarom dat het gebruik van een dienst zoals die van Clearview AI door ordehandhavers in de Europese Unie waarschijnlijk niet zou stroken met de Europese richtlijn voor gegevensbescherming".

Back to top button
Close
Close