Waarom het ideale IT-team een utopie is

De bedrijven maken om ter hardst jacht op experts. Maar het ideale IT-team bestaat enkel op papier. Specialisten kosten veel geld, goede vaardigheden zijn schaars en moeilijk bij te houden. Een analyse…

post-image-3

Waarom blijven de bedrijven jacht maken op het ideale IT-team, als het zoveel problemen stelt om het echt operationeel te maken en aan boord te houden? Kris Van Haverbeke, expert bij Dell Technologies, maakt een scherpe opmerking: "Zij kosten veel geld, wij vinden geen medewerkers met de juiste competenties en ervaring, en bovendien hebben wij het moeilijk om hen aan boord te houden".

Het antwoord op die vraag zou nochtans simpel zijn: "ICT evolueert zo snel dat enkel experts het ritme nog kunnen volgen. En dan nog enkel voor het domein waarin zij gespecialiseerd zijn".

Volgens Kris Van Haverbeke is het dan ook aan te raden "deze specialisten als externen de rol van onderaannemer te laten vervullen, in plaats van hen te integreren binnen het KMO-bedrijf".

Bij een KMO moet de deale informaticus een kameleon zijn die alles kan doen. In het beste geval is hij expert die deels gespecialiseerd is in Helpdesk of in infrastructuur, maar hij moet op elk moment kunnen tussenkomen op andere IT-fronten. Vooral in een crisissituatie zoals wij die vandaag meemaken bij het telewerken.

De bedrijven, zo besluit de expert van Dell, "moeten zich ervan bewust zijn dat zij niet alles kunnen kennen en dat is trouwens niet echt erg. Zij moeten er dus voor zorgen dat zij beroep kunnen doen op betrouwbare experts en partners die hen op korte termijn  van deze zorgen kunnen ontlasten, zodat alle medewerkers in alle comfort van thuis uit kunnen werken, zonder zorg over de stabiliteit van het netwerk of beveiligingsproblemen".

Het ideale IT-team moet beschouwd worden voor wat het is: "een droombeeld dat verdampt zodra men het van nabij bekijkt".

Back to top button
Close
Close