40% van de bedrijven lopen risico op cyberincidenten in 2020

Elke dag stijgen de risico`s op aanvallen die het op bedrijven uit de hele wereld gemunt hebben. Een zorgwekkende toestand die aan de basis ligt van een nieuwe barometer die de investeringen moet evalueren die in cybersecurity gemaakt worden.

post-image-3

Terwijl in Rijsel het internationaal Forum over cybercriminaliteit volop in gang is, komen steeds meer rapporten over dit onderwerp binnen. Het laatste, de risicobarometer gepubliceerd door Allianz (PreciseSecurity.com), bevestigt dat de cybercriminaliteit wereldwijd het belangrijkste commerciële risico is.

Zo bevestigen recente cijfers dat de computerbugs en gegevensinbreuken met 2% gestegen zijn tegenover verleden jaar. Operationele onderbreking (business interruption) wordt nu het tweede belangrijkste risico in 2020 (37% van de bedrijven maakt zich zorgen over deze onzekerheid).

De veranderingen in de wetgeving en regelgeving, zoals handels- en tariefoorlogen, economische sancties, de Brexit en het uiteenvallen van de eurozone staan op de derde plaats in de lijst, gevolgd door natuurrampen en de ontwikkeling van de markten.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven uit de hele wereld cybercriminaliteit erkennen als een belangrijker probleem dan reputatieverlies, macro-economische ontwikkelingen, politieke risico`s of een tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

In dit verband maakt 75% van de telecombedrijven zich zorgen over het feit dat het een favoriet doelwit zijn, omdat zij een kritieke infrastructuur exploiteren die veel gebruikt wordt om te communiceren en grote hoeveelheden gevoelige data te verzamelen. De technologiesector komt op de tweede plaats (57%) gevolgd door financiële diensten (46%) en de luchtvaartsector. Bijna 40% van de overheidsinstellingen wereldwijd deelt dezelfde bezorgdheid.

Op internationaal gebied lijken de Amerikaanse bedrijven trouwens het meest bezorgd (43% ervan) over cyberincidenten in 2020. De Europese bedrijven volgen van nabij: 38% ervan voelt zich bedreigd door cybercriminaliteit, computerstoringen of diefstal van gegevens. De bedrijven uit Azië en de Pacific, en uit Canada, delen een gelijkaardig niveau van bezorgdheid (37%). Dat tegenover 27% bij de bedrijven uit het Midden-Oosten en Afrika.

De barometer onderlijnt echter dat de cyberdreigingen niet enkel op grote bedrijven gericht zijn. De kleine bedrijven zijn immers ook het doelwit van boeven op het web. 60% van de kleine bedrijven die slachtoffer zijn van een aanval hebben zelfs hun activiteit stopgezet binnen de zes maanden na de aanval.

Parallel met deze studie komt ook de eerste editie uit van de Europese barometer van investeringen in cybersecurity. De bedoeling daarvan? Nauwkeurige data leveren om een betrouwbare stand van zaken op te maken van de investeringen van de Europese landen in cybersecurity, bij een wereldwijd landschap dat gedomineerd wordt door de Verenigde Staten en Israël.

"Ondanks de fondsenwervingen die sinds 2015 elk jaar stijgen, vertoont Europa een belangrijke achterstand tegenover de Verenigde Staten. Met 6,69 miljard dollar opgehaald in cyber in de periode 2017-2019, zijn de Amerikaanse bedrijven samen goed voor 70,8% van de wereldwijd opgehaalde bedragen, tegenover 11% voor Europa (1,04 miljard)." De Verenigde Staten vertegenwoordigen vandaag bijna 40% van de wereldwijde markt van cybersecurity, die op 140 miljard dollar geëvalueerd wordt.

 

Back to top button
Close
Close