IS heeft zijn eigen sociaal netwerk gecreëerd

De groep Islamitische Staat (IS) heeft een sociaal netwerk ontwikkeld, exclusief voor eigen gebruik, om zo te ontsnappen aan de klopjacht op de jihadisten die de veiligheidsdiensten op de reeds bestaande platformen houden.

post-image-3

De ontdekking van dit netwerk gebeurde verleden week, tijdens een 48 uur durende operatie tegen extremisme op het internet.

"Tijdens deze operatie bleek dat IS  zijn eigen sociaal netwerk ontwikkelde, om zo aanwezig te zijn op het internet om zijn ideeën te promoten", verklaarde Rob Wainwright, directeur van Europol tijdens een veiligheidsconferentie in Londen. "Dit toont aan dat bepaalde leden van Daesh in deze ruimte blijven innoveren", voegde hij eraan toe.

De operatie, gecoördineerd door Europol en waaraan de Verenigde Staten, België, Griekenland, Polen en Portugal  deelnamen, leidde ertoe dat meer dan 2.000 extremistische personen geïdentificeerd konden worden die zich op 52 sociale netwerkplatformen verscholen.

De jihadisten doen regelmatig beroep op de belangrijkste sociale netwerken om hun propaganda en hun publieke communicatie te verspreiden. Zij bedienen zich van versleutelde boodschappendiensten zoals Telegraph voor hun private communicaties.

Het feit dat IS zijn eigen sociaal netwerk maakt bewijst dat de jihadisten zich aanpassen aan de gezamenlijke acties van de inlichtingendiensten, de politiediensten en de technologiesector die jacht op hen maken.

"Het werd hen ongetwijfeld moeilijker gemaakt om van deze ruimte gebruik te maken, maar wij blijven deze verschrikkelijke video`s en berichten vinden, die op grote schaal op het internet gedeeld worden",  gaf hij toe.

De baas van Europol zegt dat hij momenteel niet weet of de strijd tegen dit specifieke nieuwe sociale netwerk vanuit technisch oogpunt bekeken moeilijker zal zijn.

(via Reuters)

Back to top button
Close
Close