Cybersecurity: waarom u in 2017 bang moet zijn van ransomware

De ransomwares waren in 2016 de kwaadaardigste malwares en zij beloven in 2017 nog erger te zijn. De aanvallen door een Denial of Service en andere vectoren, gebruik makend van besmette IoT toestellen, zullen enkel maar toenemen…

post-image-3

2017 zou het jaar kunnen zijn dat het grote publiek eindelijk sterkere en efficiëntere wachtwoorden zal kiezen, zo voorspelt BullGuard, cybersecurity specialist.

De ransomwares waren de kwaadaardigste malwares in 2016, en voor 2017 beloven zij nog erger te zijn. De aanvallen via een Denial of Services en andere vectoren, waarbij gebruik gemaakt wordt van besmette IoT toestellen, zullen enkel maar toenemen.

De recente aanvallen van de Mira botnets, die toestellen gecompromitteerd hebben die verbonden zijn met het Internet of Things, en zo honderden websites in de Verenigde Staten onbereikbaar maakten, waaronder Netflix en Twitter, geven een voorsmaakje van wat ons in 2017 te wachten staan. Het IoT zou zich in 2017 sterk moeten ontwikkelen, gezien het aantal toestellen dat nu beschikbaar is voor het slimme huis.

In de Verenigde Staten, waar het IoT het grote publiek veroverd heeft, is de komst van doelgerichte aanvallen op gezinnen maar een kwestie van tijd. De hackers zullen pronken met hun macht en het aanval potentieel via slimme toestellen uittesten. Het zou zelfs kunnen dat losgeld geëist wordt. Er zouden enkele gevallen moeten zijn in Groot-Brittannië en in Europa, maar de Verenigde Staten zullen het favoriete doelwit zijn, omdat de slimme toestellen daar al volop in de huizen aanwezig zijn, terwijl het fenomeen hier in Europa nog in zijn kinderschoenen staat.

Wat de ransomware betreft, dat is het type malware geworden dat het meeste voorkwam in 2016, meestal gekoppeld aan een grootschalige phishing campagne. Dit wordt vooral verklaard doordat er ransomware "as a service" beschikbaar is. Cyberboeven die zelf niet de vereiste IT-vaardigheden bezitten om hun eigen ransomware te maken, kunnen kant-en-klare ransomwares huren en die gebruiken om hun eigen aanvallen te lanceren. De aantrekkelijkheid van ransomwares heeft een ontzettend aantal slachtoffers gemaakt. Sommigen schatten de totale verliezen in 2016 als gevolg van ransomware op 1 miljard dollar, en in 2017 zal ransomware een ware gesel blijven.

Vandaag bestaat er zelfs ransomware die aan het slachtoffer zegt dat hij geen losgeld moet betalen, indien hij twee andere personen besmet en zij op hun beurt hun losgeld betalen. Deze nieuw vorm van manipulatie is bijzonder boosaardig en illustreert de voortdurende evolutie van deze bedreiging. Het staat vast dat de ransomwares in 2017 hun tentakels nog verder zullen uitspreiden.

Al deze fenomenen zouden het grote publiek ertoe moeten brengen om niet langer de wachtwoorden te veronachtzamen op hun IT-tools.  Al te veel mensen maken nog altijd gebruik van wachtwoorden die ongelooflijk gemakkelijk te raden zijn, zoals "azerty" of "1234567", zo onthult BullGuard.

Gezien echter de stijging van het aantal hacking aanvallen op grote schaal, zou het publiek stilaan moeten begrijpen dat het wachtwoord de eerste belangrijke verdedigingslinie is. De mensen zullen zich bewust worden van het feit dat, wanneer hun gegevens gestolen worden bij een online handelaar (bijvoorbeeld), en zij een robuust wachtwoord hebben, hun online account en zijzelf niet gecompromitteerd zullen worden. De IT-admins moeten zich ook daarvan bewust zijn. Zij die de IT beheren moeten begrijpen dat "admin" geen sterk genoeg wachtwoord is…

Back to top button
Close
Close