Dominique Leroy leert jongeren van 18 tot 25 jaar ondernemen in het kader van het project Digitalent

Deze les kadert in het project Digitalent, een initiatief van de Proximus Foundation met de bedoeling werkloze en laaggeschoolde jongeren opnieuw te motiveren kennis te laten maken met de nieuwe technologieën en hen te helpen hun eerste stappen te zetten op de arbeidsmarkt.

post-image-3

Hoe kom je aan het hoofd te staan van een onderneming zoals Proximus? Hoe zullen de technologieën van morgen eruitzien? Dominique Leroy gaf een antwoord op deze en vele andere vragen tijdens de les die ze in Schaarbeek gaf aan jonge werkzoekenden van 18 tot 25 jaar die allemaal het opleidingsprogramma Digitalent volgen. Deze buitengewone ontmoeting kon, ook in het kader van Digitalent, gelijktijdig via streaming worden gevolgd door bijna 40 studenten. 

"Ik was verheugd deze jongeren te kunnen ontmoeten en met hen te kunnen praten. Het is cruciaal onze jongeren te helpen zich te ontwikkelen, want de kwaliteit van de maatschappij van morgen ligt in de handen van de jongeren van vandaag. Het is ook essentieel hen vertrouwd te maken met de nieuwe technologieën en robotica zodat ze over de middelen beschikken om beroepen te creëren die vandaag nog niet bestaan." aldus Dominique Lerow.

Digitalent ging in april 2015 van start op initiatief van de Proximus Foundation en is een opleidingscyclus om werkloze jongeren informatie- en communicatietechnologieën te laten ontdekken. Het gaat om jongeren die het doorgaans moeilijk hebben om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. Een diploma is niet vereist, maar ze dienen wel over een flinke dosis motivatie te beschikken. Het is de bedoeling deze jongeren van 18 tot 25 jaar kennis te laten maken met activiteiten die gaan van 3D-design en -printing over het creëren van mobiele apps tot het IoT (Internet der Dingen). Binnen deze domeinen ontstaan er elke dag nieuwe beroepen en zijn er heel wat vacatures.

Digitalent beoogt echter meer. Het programma wil de jongeren ook warm maken voor ondernemerschap, zoals mocht blijken uit de les die Dominique Leroy gaf. Wanneer je het bedrijfsleven begrijpt, is het ook gemakkelijker om de arbeidsmarkt te begrijpen en er je plaats te vinden.

Digitalent maakt de jongeren ook wegwijs in technieken om werk te zoeken. In de loop van de acht weken opleiding die het programma voorstelt, wordt één dag per week gewijd aan technieken om werk te zoeken, drie dagen aan de ontdekking van nieuwe technologieën en één dag aan de sensibilisering voor ondernemerschap.

Digitalent zag het licht dankzij een partnerschap tussen de openbare en de privésector met deelname van VDAB, Forem, Actiris, Bruxelles Formation en de verschillende deelnemende gemeenten, naast lesgevers van Altran, 3KD, Technobel en YouthStart. Na twee jaar mag Digitalent er prat op gaan tijdens veertien opleidingssessies meer dan 130 jongeren te hebben opgeleid in tien Belgische steden: Antwerpen, Luik, Schaarbeek, Vorst, Charleroi, Namen, Bergen, Hasselt, Mechelen en Gent. 30% van deze jongeren heeft vandaag een job gevonden en 30% is aan een opleiding begonnen.

In 2018 worden 6 sessies georganiseerd: in Brussel, Charleroi, Genk, Vorst, Gent en Verviers.

Back to top button
Close
Close