Acronis is klaar voor het najaar

Het wordt stilaan duidelijk. Dirk Raeymaekers, ooit de oprichter van het BNL-filiaal van Acronis dat vanaf ons land de markt bewerkte, blijft verantwoordelijk voor de volledige Benelux, dat meer dan ooit verankerd is in de divisie Noord-Europa. In december werd een support-programma opgestart; in mei komt er al een nieuw aan. En het aanbod retailproducten wordt steeds ruimer.

post-image-3

Na een verhuizing (te Diegem) in juli van vorig jaar, blijft het team groeien. Tegenwoordig bestaat het uit 6 leden. Maandenlang werd gezocht naar een verantwoordelijke Inside Sales en die medewerker is intussen gevonden. En op 1 april begon de nieuwe Account Partner Manager voor Nederland aan zijn opdracht. Zijn kantoor bevindt zich in de buurt van Utrecht. “We groeien in de drie landen”, stelt Dirk Raeymaekers tevreden vast.

Tech Data ook in Nederland

De distributie van de producten van Acronis onderging intussen enkele wijzigingen. Tech Data, dat in België al aan het werk was gezet, is voortaan ook verantwoordelijk voor de Nederlandse markt. Portland en Altimate blijven actief in de hele Benelux, terwijl Easy Computing, dat eerst door Acronis overboord werd gezet en vervolgens door de crisis helemaal van de radar verdween, is intussen vervangen door ABC Software van David Ajami (dat ook de distributie van de Micro Application-software op zich heeft genomen).
“Acronis wil in ieder land op een broadliner kunnen rekenen”, maakt de Belgische baas duidelijk. “Tech Data was al aanwezig in Duitsland en in Frankrijk, maar nu zijn ook de andere landen gevolgd. En aangezien we ook VAD’s nodig hebben, hebben we voor Ultimate en Portland geopteerd voor de licensing en de virtualisatie.”

500 partners

In drie jaar tijd is het team van Acronis samen met de dekking van het kanaal gegroeid: “Het aantal partners is van 200 naar 500 gestegen. Wat we nu nastreven, is een sterkere relatie en vooral de competenties van de resellers met betrekking tot onze producten.”
De onderneming werkt op wereldwijd niveau overigens aan een nieuw partnerschapprogramma, waarvan pas in de loop van de maand mei meer details zullen worden bekendgemaakt.
In afwachting daarvan zijn de certificaties niet alleen op de voortgebrachte inkomsten, maar ook op de gevolgde opleidingen gebaseerd, verklaart Dirk Raeymaekers. “We zullen in de toekomst meer opleidingen organiseren over verkoop en virtualisatie.” Het Belgische kantoor beschikt over zijn eigen trainer, maar – en dat is niet nieuw – de distributeurs kunnen ook hun eigen erkende opleidingscentra inrichten. Dat is intussen al gebeurd bij Portland in Nederland.
De Acronis Academy, het hart van het opleidingsprogramma, biedt nu ook opleidingen voor Engineers aan en het palet zou de komende maanden nog moeten uitbreiden. Momenteel zijn de opleidingen gratis… “Maar dan wel voor de partners die we investeren”, stelt Louise Tullin, de Corporate Communications Manager voor de EMEA-zone, duidelijk. “Voor Acronis is dit een forse investering.”

Channel Support Program

In december van vorig jaar introduceerde Acronis België ook zijn ‘Channel Partner Support Program’, dat aan het kanaal een support op maat aanbiedt.
Resellers met de kwalificatie ‘Software partners’ kunnen hierbij tijdens de kantoren via webmail en chat gebruik maken van een dienst, terwijl de ‘Certified partners’, de ‘Enterprise Solutions Partners’ en de distributeurs een bevoorrechte toegang hebben tot een support die het hele jaar door 24/7 wordt verzekerd – per telefoon, per mail of per chat. Dit aanbod zou tegen het einde van de lente nog moeten evolueren.

Eén enkel ‘eigen’ platform

In vergelijking met de concurrentie wil Acronis het accent leggen op zijn vermogen om op het vlak van de back-up een volledig geïntegreerd aanbod voor te stellen. “Virtualisatie wint steeds meer aan belang”, weet men bij Acronis. “KMO’s werken op het vlak van back-up in een gecompliceerde en hybride wereld. Men bewaart er de bestaande gegevens nog altijd fysiek, maar men maakt ook virtuele back-ups en men maakt gebruik van de mogelijkheden van de cloud. In dat soort omgeving kunnen we een oplossing met een uniek platform bieden, dat zowel met fysieke als met virtuele back-ups overweg kan – via één enkele interface. Want in tegenstelling tot onze concurrenten beheersen wij al onze ontwikkelingen. Hier werken we niet met de bestaande producten van ondernemingen die we hebben overgenomen en die zo goed en zo kwaad als mogelijk werden geïntegreerd.”

1/3 van de KMO’s zonder back-up

Tot zover de boodschap. Acronis liet intussen ook een studie uitvoeren bij gebruikers, die de grote verschillen op het vlak van (virtuele en fysieke) back-ups bevestigt. Uit de studie blijkt immers dat Zuid-Europa (Frankrijk en Italië) veel voorbehoud maakt ten opzichte van het concept back-up, terwijl het noorden (Duitsland) veel meer discipline aan de dag legt. En hoewel we de gevoeligheid van de Belgische gebruikers op dit vlak niet kennen (volgend jaar komt daar verandering in, zo verzekerde men ons), dan kunnen we algemeen wel stellen dat bijna een derde van de KMO’s geen enkele back-up maakt. Maar gelijktijdig zijn het dezelfde KMO’s die de meeste belangstelling voor virtuele oplossingen vertonen.
Het is vooral de hybride configuratie van de kleine ondernemingen die deze laatste in de richting van Acronis zou leiden om de fysieke en virtuele back-ups te beheren. “Zelfs onze partners creëren hun eigen cloud, en wij helpen hen daarbij”, stelt Dirk Raeymaekers.

Comeback van de retail

En dan is er nog de particuliere markt, die aan ABC Soft en Tech Data werd toevertrouwd. De tijd dat er slechts één back-up pakket voor het grote publiek werd aangeboden, is definitief voorbij. Consumenten vormen tegenwoordig een volwaardige markt. Het huidige aanbod bestaat dan ook uit drie verschillende oplossingen. Acronis True Image Home biedt de basisoplossing op het vlak van back-ups en herstel. De ‘Plus’-versie laat herstel toe op andere hardware en beheert de dynamische disksupport en biedt WinPE-compatibiliteit. Daarnaast biedt Acronis een online back-upservice van 250 GB aan (te vergelijken met de online back-upoplossing van Norton) en de Disk Director 11 Home utility, die de disks en de partities zo beheert dat de volumes kunnen worden gewijzigd zonder dat dat gevolgen heeft voor de gegevens. Deze utility bevat ook een kloonfunctie voor disks. De prijzen voor deze producten variëren van 50 tot 70 EUR.

Wat het verschil maakt?


“Niet de marges”, geeft Dirk Raeymaekers toe. “De marges zijn identiek; alles is afhankelijk van de opportuniteiten. We proberen ons van de concurrentie te onderscheiden door onze technologie die helemaal intern wordt beheerd, door de opportuniteiten en door het telefonisch onthaal. We reageren sneller. Doordat we klein zijn, kunnen we een snelle technische of commerciële support bieden en snel op de bal spelen wanneer er speciale prijzen worden gevraagd. En we zijn 100% op het kanaal georiënteerd. Met ons team van 6 medewerkers kunnen we de markt niet rechtstreeks benaderen. Dat is een waarborg voor de resellers.”
Netgear en Acronis, die intussen al enkele maanden partners zijn, zullen binnenkort een roadshow organiseren in België. De datum van dat evenement is nog niet bekend.

Show More
Back to top button
Close
Close