De prijs van breedband daalt

Een internationale studie door de ITU heeft aangetoond dat de prijzen van bandbeedte met meer dan 50% zijn gedaald. In de hoge inkomenslanden in Europa en Azië zijn de prijzen het meest betaalbaar.

post-image-3

In het algemeen daalden de prijzen van basis ICT-diensten voor particulieren en bedrijven volgens de ITU met gemiddeld 18% in vergelijking met de cijfers van twee jaar geleden. De prijzen voor breedband internet daalden met meer dan 50%. Het zijn vooral de opkomende landen en niet de Westerse landen waar de daling dikwijls meer dan 30% bedraagt.

De landen waar de prijzen voor breedband het goedkoopst zijn, zijn alle landen met hoge inkomens: Monaco, Macao, Liechtenstein, de V.S. en Oostenrijk. De inwoners van 31 landen – allemaal geïndustrialiseerde landen – betalen slechts het equivalent van 1% van het gemiddelde BNP (Bruto Nationaal Product) per inwoner voor een basis breedbandverbinding. In 32 landen vertegenwoordigt de maandelijkse prijs van een abonnement op een vaste basisbreedbandverbinding meer dan de helft van het gemiddelde maandelijkse inkomen. In de duurste landen bedraagt de maandelijkse prijs voor zo’n verbinding nog meer dan 10 keer het gemiddelde maandelijkse inkomen.

Uit de studie blijkt ook dat tussen 2008 en 2010 de prijzen voor mobiele telefonie met bijna 22% zijn gedaald terwijl de prijzen voor vaste telefonie met gemiddeld 7% daalden. Tijdens dezelfde periode, steeg het aantal abonnementen op mobiele telefonie van 4 tot 5,3 miljard. Gegevens voor België bevat de studie echter niet.

Show More
Back to top button
Close
Close