Thunderbolt-verbinding voor PC en Mac

Intel lanceert een verbindingsoplossing met een debiet van 10 Gbit/seconde. Apple zal de oplossing als eerste aanbieden op zijn Macbook Pro laptops.

post-image-3
We kondigden eerder het gerucht al aan (zie “Een snelle verbinding voor de iPad” van 23 februari), maar deze keer kondigt Intel het nieuws ook officieel aan: het bedrijf lanceert een verbinding die tegelijk de overdracht van gegevens en van affichage op één enkele kabel mogelijk maakt. Deze oplossing voor PC-connectiviteit verenigt de overdracht van gegevens aan hoge snelheid en de weergave in hoge definitie op één en dezelfde kabel. Aan 10Gbit per seconde, maakt deze oplossing het mogelijk om een HD-speelfilm in minder dan 30 seconden te downloaden. Het zijn de Apple-producten die de eer hebben de oplossing voor het eerst te integreren. Net zoals dat reeds het geval was met de USB een tijd geleden.

De Thunderbolt-technologie (codenaam Light Peak) gebruikt twee communicatieprotocollen: PCI Express voor de gegevens en DisplayPort voor de schermen. Het PCI Express-protocol heeft de mogelijkheid om bijna elk soort apparaat aan te sluiten. DisplayPort daarentegen kan schermen beheren met een resolutie hoger dan 1080 pixels en tot 8 audiokanalen terzelfdertijd. Deze is compatibel met reeds bestaande DisplayPort-schermen en kaarten. In een eerste periode zal deze oplossing vooral de videofanaten interesseren die in real-time willen werken en die hun video’s in enkele seconden willen overzetten naar een computer. Wat harde schijven betreft: de constructeurs LaCie en Western Digital hebben aangekondigd dat hun media deze protocols zullen ondersteunen.
Show More
Back to top button
Close
Close