Mobistar geeft kritiek op regelgevende maatregelen

De recordgroei die Mobistar aankondigde (zie onze berichtgeving elders) wordt overschaduwd door de vele kritiek die de operator heeft ten aanzien van de regulerende maatregelen (roaming en MTR) die werden opgelegd door de Belgische en Europese overheden.

post-image-3
De voornaamste kritiek van CEO Benoit Scheen heeft betrekking op de regelgevende druk die groter is dan deze opgelegd aan andere landen. De baas van Mobistar kondigde reeds aan dat in 2011 de daling van de terminatietarieven (MTR) en van de roamingkosten het bedrijf respectievelijk 60 miljoen en 14 miljoen euro zullen kosten, of een vermindering van de omzet en de Ebida met respectievelijk 74 miljoen en 38 miljoen euro. Benoit Scheen voorspelt voor 2011 een zakencijfer vergelijkbaar met dat van 2010 en een nettowinst (en een organische cashflow) van 210 tot 230 miljoen euro. Wat een daling is in vergelijking met 2010.

De ARPU (gemiddelde inkomsten per gebruiker) daalde in België met 0,9%, voornamelijk door de regulerende maatregelen tot 31,26 euro. Het is de “data”-ARPU van 5 euro (die een sterke groei kende bij de abonnees) die de globale ARPU op zijn huidig niveau heeft gehouden, zegt men bij Mobistar. Het data-gedeelte (exclusief SMS) groeide met 30%, terwijl ook de SMS’en een lichte stijging kenden.
Net zoals andere operatoren, is Mobistar sterk gekant tegen de beslissing van België om de terminatiekosten te verlagen. Mobistar wacht nu het besluit van de bevoegde rechter af. Er is ook een dispuut over de vernieuwing van de 2G-licentie die tot op heden gratis was maar nu betalend voor de 5 volgende jaren.
Show More
Back to top button
Close
Close