Wat 2016 voor ons in petto heeft op vlak van IT-beveiliging…

Het is nu eenmaal een nieuw jaar, en dus houden de IT-specialisten zich bezig met het voorspellen van de toekomst op vlak van IT-beveiliging. Dit zijn de 5 voorspellingen van BullGuard voor 2016. Maar je weze gewaarschuwd: het gaat pijn doen!

post-image-3

Elk jaar brengt een reeks nieuwe uitdagingen op vlak van beveiliging met zich mee, en ook nieuwe dreigingen. 2016 vormt daar geen uitzondering op, maar volgens beveiligingsexpert BullGuard zal het accent deze keer vooral liggen op mobiele toestellen, de beveiliging van data, en de problemen die de alomtegenwoordigheid van het internet stellen - of dat nu het resultaat is van het groeiend aantal toestellen met internetverbinding, of van de veralgemening van cloud computing.

De voorspellingen van de IT-expert draaien rond 5 thema`s:

1. Het jaar 2016 zal gekenmerkt zijn door steeds massalere aanvallen op smartphones.
De logica hierachter is onweerlegbaar: nu mobiele computing de norm wordt, downloaden steeds meer mensen apps, terwijl ook de mobiele betaalsystemen van de nieuwe generatie terrein winnen (RFID-kredietkaarten en mobiele portefeuilles zoals Apple Pay) Hoe meer mensen er gebruik van maken, hoe meer zij hackers zullen lokken. Bereid u dus maar al voor op aanvallen op deze betaalplatformen in 2016!

2. Het Internet of Things wordt kwetsbaarder
Het IoT schakelt naar een hogere versnelling. Steeds meer dagelijkse gebruikstoestellen worden verbonden met het internet, of dat nu thermostaten, alarmen, medische toestellen, sloten, tv`s, webcams of zelfs auto`s zijn - waartoe men toegang heeft via apps op de smartphone. Een onderzoek uit 2014 heeft uitgewezen dat het merendeel van deze toestellen gemiddeld 25 zwakke plekken had, waaronder niet versleutelde persoonlijke informatie, een zwak wachtwoord en een slechte softwarebeveiliging. Met het internet verbonden toestellen werden reeds gehackt, onder andere auto`s en medische toestellen. Dit fenomeen zou in de toekomst nog moeten toenemen, met een verveelvoudiging van het aantal hacks van  op het internet aangesloten toestellen, die dan fysieke schade zouden kunnen toebrengen, zelfs verwondingen, bij een auto-ongeval of een hack van medische apparatuur.

3. Een stijging van de "ransomware"
Op het moment dat men dacht dat de gevaarlijkste varianten (de Cryptolocker) uitgeschakeld waren, duikt er een nieuwe vorm op. De stijging van het aantal ransomware zou vergezeld moeten gaan van een mogelijke daling van het aantal Trojan Horses. De mensen zijn niet meer zo onnozel en hebben een gezond wantrouwen wanneer zij niet gewenste mails openen Maar de ransomware zal stijgen, want zodra die een computer besmet heeeft, blokkeert deze malware de bestanden van het slachtoffer, en er is maar één manier om die terug te kunnen gebruiken: betalen! Van efficiëntie gesproken!

4. Nieuwe bendes cyberboeven
In alle stilte is er een nieuwe generatie zeer goed georganiseerde bendes ontstaan. De boeven brengen weken, zelfs maanden door met verkenningsopdrachten, vooraleer bedrijven aan te vallen. Deze organisaties werden van de grond af bedacht om zich in cybercriminaliteit te specialiseren. Zij hebben een hechte hiërarchie, waartoe programmeurs behoren die in hacking gespecialiseerd zijn, verkopers van data, en beheerders, dit alles overzien door een hoger kader. En meestal heeft de "chef" geen rechtstreeks contact met de "soldaten" van de bende. Welkom in 2016!

5. De valstrik van de Cloud Computing
De veralgemening van de cloud zal zorgen voor nieuwe kwetsbaarheden en risico`s, omwille van de slecht afgebakende limieten van de cloud. De publieke clouds zullen uiterst kwetsbaar zijn, omdat aanvallers een cloud kunnen binnendringen, en zich daar dan verplaatsen om doelwitten binnen dezelfde cloud aan te vallen.
De cyberboeven zouden zelfs eerder de bronnen gaan exploiteren die de cloud computing biedt op vlak van rekenkracht en opslagruimte. Zij zouden zo aanvallen kunnen uitvoeren en gestolen data kunnen verbergen vooraleer die over te brengen naar een anoniemere plaats. Zij zouden dus met een enkele muisklik uit de cloud kunnen vertrekken… Wat de ordehandhavers voor nieuwe uitdagingen stelt!

Show More
Back to top button
Close
Close