Symantec: Helft vertrekkende werknemers steelt bedrijfsgegevens en vindt dat niet verkeerd

De helft van de werknemers die het voorbije jaar vertrokken zijn bij hun bedrijf of er ontslagen zijn, heeft vertrouwelijke gegevens van dat bedrijf bijgehouden. Veertig procent is van plan om die gegevens te gebruiken in zijn nieuwe job. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Symantec, een specialist in de bescherming van digitale informatie.

post-image-3

Werknemers zijn niet alleen van oordeel dat intellectuele eigendom stelen en gebruiken oké is wanneer ze hun bedrijf verlaten, ze denken ook dat hun bedrijf daar niet om geeft. Minder dan de helft (47%) zegt dat hun onderneming stappen onderneemt wanneer werknemers gevoelige informatie stelen en 68% zegt dat hun bedrijf geen moeite doet om te vermijden dat werknemers vertrouwelijke informatie van derden gebruiken. Symantec stelt dat ondernemingen tekortschieten in het creëren van een omgeving en een bedrijfscultuur waarbij werknemers mee verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de intellectuele eigendom van het bedrijf.
 
Uit de studie blijkt ook dat:

- 62% van de werknemers het aanvaardbaar vindt om intellectuele eigendom te kopiëren naar hun privécomputer, tablet, smartphone of een internetdienst om bestanden te delen. De meerderheid van de respondenten verwijdert die gekopieerde gegevens nooit.

- 56% van de werknemers het niet fout vindt om bedrijfsgeheimen van een concurrent te gebruiken. Dat maakt van de nieuwe werkgever een potentieel onwetende ontvanger van gestolen intellectuele eigendom.

- 44% van de werknemers vindt dat softwareontwikkelaars die software voor een bedrijf ontwikkelden in zekere mate Œeigenaar¹ zijn van hun eigen werk en uitvindingen. 42% is niet van oordeel dat het fout is om de zelf ontwikkelde software zonder toestemming te hergebruiken voor andere bedrijven.

- slechts 38% van de werknemers zegt dat gegevensbescherming een prioriteit is voor zijn of haar bedrijf en 51% vindt het aanvaardbaar om zich bedrijfsgegevens toe te eigenen omdat zijn of haar bedrijf niet strikt toeziet op de naleving van regels die de diefstal van intellectuele eigendom moeten vermijden.
 
Symantec beveelt bedrijven aan om hun werknemers bewust te maken dat gevoelige informatie ontvreemden niet mag. De beveiligingsspecialist vindt ook dat bedrijven ervoor moeten zorgen dat non-disclosure agreements of confidentialiteitsovereenkomsten nageleefd worden. Symantec adviseert ondernemingen technologie te gebruiken die hen op de hoogte brengt van inbreuken op de regels ter bescherming van de intellectuele eigendom van het bedrijf.

Show More
Back to top button
Close
Close