Kaspersky Lab rapport: 23% van de gebruikers creëert enorme gaten in online beveiliging

Er wordt ruim een maand gewacht met de installatie van een nieuw uitgebrachte browserupgrade

post-image-3

Met behulp van anonieme gegevens, verzameld via het op cloud-gebaseerde Kaspersky Security Network, analyseerde Kaspersky Lab, toonaangevend ontwikkelaar van oplossingen voor content- en netwerkbeveiliging, webbrowser gebruikspatronen van haar miljoenen klanten over de hele wereld, en deed daarbij een aantal alarmerende ontdekkingen.

De belangrijkste bevindingen:

· 23% van de gebruikers draait oude of verouderde webbrowsers en creëert daarmee enorme gaten in de online beveiliging: 14,5% heeft de voorlaatste versie, maar 8,5% gebruikt nog steeds verouderde versies.

· 77% van deKaspersky Lab-klanten gebruikt up-to-date browsers (de laatste of bètaversies).

· Na het verschijnen van een nieuwe browserversie duurt het ruim een maand voordat gebruikers de upgrade uitvoeren. Cybercriminelen kunnen binnen enkele uren misbruik maken van bekende browserkwetsbaarheden.

Webbrowsers zijn de meest gebruikte programma`s en geïnstalleerd op bijna elke computer. De meerderheid van de huidige cyberaanvallen is afkomstig van het web, gebruikmakend van zwakke plekken in de webbrowser-applicaties zelf, of van verouderde plug-ins in de browser. Daarom is het voor consumenten van groot belang om hun favoriete webbrowser actueel te houden met de nieuwste beveiligingsupdates en nieuwe beveiligingsfuncties.

Aanvullende bevindingen:

· Internet Explorer is de populairste browser onder Kaspersky Lab-gebruikers (37,8%), op de voet gevolgd door Google Chrome (36,5%) en Firefox (19,5%).

· Het aandeel gebruikers met de meest recente versie geïnstalleerd (augustus 2012): Internet Explorer - 80,2%; Chrome - 79,2%; Opera - 78,1%; Firefox - 66,1%.

· Overgangsperiode (tijd die nodig is voordat de meerderheid van de gebruikers is overgeschakeld naar de meest recente versie): Chrome - 32 dagen; Opera - 30 dagen; Firefox - 27 dagen.

Een andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is welke specifieke browserversies het meest worden gebruikt door klanten van Kaspersky Lab. Zoals hierboven aangegeven in onze belangrijkste bevindingen, blijkt uit onze statistieken dat 23% van de gebruikers niet de laatste versie van hun favoriete browser heeft geïnstalleerd. Van deze 23% heeft bijna tweederde (14,5%) de voorlaatste versie van een browser, terwijl de resterende 8,5% verouderde versies heeft draaien. Dit betekent dat bijna 1 op de 10 internetgebruikers een hopeloos verouderde webbrowser gebruikt om bankrekeningen en andere persoonlijke informatie te controleren.

De meest opmerkelijke voorbeelden van verouderde browsers zijn Internet Explorer 6 en 7, met een gezamenlijk marktaandeel van 3,9%, wat wereldwijd neerkomt op honderdduizenden gebruikers. Aangezien drie browsers (Opera, Chrome en Firefox) vlak voor augustus 2012 werden bijgewerkt, werd hun updatesnelheid berekend. Dit wordt gedefinieerd als het aantal dagen dat de nieuwe browserversie nodig heeft om hetzelfde marktaandeel te bereiken als de vorige versie. Het kost een nieuwe versie vijf tot negen dagen om het marktaandeel van zijn voorganger te overtreffen, en ongeveer een maand voordat de meerderheid van de gebruikers is overgegaan.

Wat betekent dit?

Dit onderzoek naar consumentenactiviteit laat duidelijk zien dat, hoewel de meerderheid van de internetgebruikers ijverig en tijdig hun webbrowsers bijwerkt, er ook nog steeds tientallen miljoenen gebruikers zijn die zich blootstellen aan dreigingen door deze cruciale applicaties niet te updaten.

Hoewel dit rapport primair is gebaseerd op gebruikersgegevens van consumenten, dienen ook ondernemingen speciale aandacht te besteden aan de resultaten van dit onderzoek. Zo hebben consumenten meestal meer vrijheid bij het updaten van geïnstalleerde software zoals browsers. Omdat de mogelijkheden om updates te installeren voor werknemers beperkt zijn, is het gebruik van verouderde software een veel voorkomende en potentieel gevaarlijke praktijk in bedrijfsomgevingen. Kaspersky Lab biedt een efficiënte oplossing die het mogelijk maakt om updates van verouderde of kwetsbare software te ontdekken en toe te staan, in volledige overeenstemming met het beveiligingsbeleid.

Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux & Nordic, zegt hierover: "Ons nieuwe onderzoek schetst een alarmerend beeld. Terwijl de meeste gebruikers binnen een maand na het verschijnen van de update de overstap maken naar de meest recente browserversie, maakt ongeveer een kwart van de gebruikers deze overstap niet. Dit komt neer op miljoenen potentieel kwetsbare machines, die voortdurend worden aangevallen met behulp van nieuwe en bekende, van het web afkomstige, bedreigingen. Het belang van goede beveiligingssoftware, die in een kwestie van minuten kan reageren op nieuwe dreigingen, wordt hiermee extra onderstreept."

Over het onderzoek

Het Kaspersky Security Network wordt gebruikt om in real time gegevens uit te wisselen tussen Kaspersky Lab-klanten en de experts van het bedrijf. Het helpt om snel nieuwe en onbekende dreigingen te detecteren en te blokkeren, maar wordt ook gebruikt voor het updaten van Kaspersky Lab`s whitelisting-database. Deze bevat informatie over legitieme producten. De database wordt gebruikt om het proces van systeemscans te versnellen en informatie te leveren voor technologieën - Safe Money en Automatic Exploit Prevention - die expliciet legitieme en vaak aangevallen software beschermen. De verzamelde gegevens zijn volledig anoniem en representatief voor het werkelijke gebruik van legitieme software door Kaspersky Lab-klanten.

Vanwege het strenge privacybeleid dat door de meeste bedrijven wordt afgedwongen, worden gegevens van corporate endpoints, waar KasperskyLab`s beveiligingsoplossingen zijn geïnstalleerd, niet verzameld.

Show More
Back to top button
Close
Close