Het derde trimester 2012 zal niet goed zijn voor de technologische industrie

Of u het nu wil of niet, Intel is een beetje de thermometer van de traditionele IT wereld. Stijgt de verkoop, dan is de wereld gerustgesteld. Helaas herziet de chipsbakker zijn verwachtingen voor het Q3 naar beneden toe met 300 miljoen dollar. Slecht voor de IT markt?

post-image-3

De reden: problemen bij de bevoorrading, professionele klanten die besparen, en een afzwakkende vraag in de opkomende landen. Heel wat negatieve indicatoren, waarbij nog eens de concurrentie komt van de tablets en een vertragende wereldeconomie.

Volgens Dan Olds, analist bij Gabriel Consulting Group, zou de toestand bij Intel echter enkel een indicator zijn voor de problemen in de sector van de pc, en niet voor de IT industrie in het algemeen. De vraag naar servers zou bijvoorbeeld nog "tamelijk sterk" zijn. De gebruiker zou trouwens meer letten op het tijdstip van zijn aankoop, maar hij zou nog altijd kopen.

Verleden maand al had analysebureau IHS iSuppli zijn voorzieningen 2012 naar beneden bijgesteld voor de markt van halfgeleiders. Maar het verwachtte toch nog een groei van bijna 3%.
Vanaf maart had Gartner de vinger gelegd op deze vertraging, maar het hoopte voor 2012 nog op een groeipercentage van 4% voor de verkoop van chips voor de pc. Een ijdele hoop.

Voor Patrick Moorhead, analist bij Moor Insights & Strategy, is het de hele pc-industrie die hiermee geconfronteerd wordt, van fabrikanten tot distributiekanalen: "Deze vertraging geschiedt op het slechtste moment, net nu de eindejaarsverkoop eraan komt die meestal goed is voor 50% van de pc-verkoop aan particulieren".

Rob Enderle (Enderle Group) van zijn kant meent dat de daling in de pc-productie verband zou kunnen houden met het wachten op Windows 8, en de impact van zijn succes op de verkoop. Het probleem van Intel komt van de combinatie van de komst van de tablet, en het wachten op een nieuw OS, legt Rob Enderle uit. "Het probleem ligt bij het feit dat Microsoft zijn marketingprogramma nog niet gestart is voor de lancering van de Windows 8 pc. En op de markt is er niemand, zelfs Apple niet, die de verkoop van traditionele computers aanzwengelt, wat leidt tot een daling in de vraag".

Maar zoals altijd zijn er sommigen die er beter uitkomen dan anderen. Dat is het geval bij Lenovo, dat zeer snel stijgt in het klassement en nu de koplopers van de markt nadert. In die mate zelfs dat het binnenkort HP van de troon zou kunnen stoten bij de bouwers. Maar dit resultaat haalt het vooral door zijn binnenlandse markt.

En het vierde trimester? Charles King, analist bij Pund-IT neigt niet tot optimisme. Volgens hem zou de vraag naar pc`s nog moeten dalen. De merken zullen proberen hun voorraden te lozen, eerder dan de productie te verhogen, wat opnieuw slecht nieuws is voor de eindejaarsverkoop.

Om uit deze vicieuze cirkel te raken, heeft Intel het over de toekomst gehad op het Intel Developer Forum. Voor Intel is het een uitdaging om in zijn favoriete domein te blijven, de pc, terwijl het zich ook openstelt voor de tablets, waar het opvallend afwezig is. Maar heeft Intel een andere keuze?

Show More
Back to top button
Close
Close