Softwarelicenties doorverkopen is... wettelijk

Het Europees Hof van Justitie is van oordeel dat het legaal is om licenties van reeds gebruikte software te verkopen, ook via het web.

post-image-3

In een zaak waarbij Oracle betrokken was, heeft de rechtbank geoordeeld dat een software uitgever de wederverkoop niet kan blokkeren.

Het exclusieve recht om een versie van een programma voor computers te verdelen vervalt na zijn eerste verkoop, zo meende het Europees Hof van Justitie. En dat geldt zowel voor downloads als voor dvd`s.

Dit vonnis zal een belangrijke invloed hebben op de Europese handel, en dan vooral voor e-books (elektronische boeken) en computerspelletjes.

En ook de updates en de patches moeten bij de licentie blijven horen, wie er ook de -nieuwe- eigenaar van is. De oude eigenaar is daarentegen er wel toe gehouden om de software op zijn eigen computer onbruikbaar te maken. Wat maar logisch is.

Dit Europees vonnis kwam er na een prejudiciële vraag gesteld door een Duits federaal gerechtshof. In Duitsland was er een conflict gerezen tussen Oracle en UsedSoft, een bedrijf gespecialiseerd in de online aan- en verkoop van tweedehands software. De procedure ging van start in... 2005.

Show More
Back to top button
Close
Close