Internetnavigatie binnenkort in 3D

De groep Kronos heeft de 1.0-versie gepubliceerd van de WebGL-standaard. Met WebGL kunnen 3D-beelden zonder plugin in een browser worden getoond.

post-image-3
WebGL, een open standaard voor het specificeren van 3D-computergraphics in webpagina`s, krijgt de steun van een aantal grote namen in de informatica, met inbegrip van Apple en Google, waarvan de nieuwe browsers (dikwijls nog in betaversie) reeds WebGL ondersteunen. Zo ondersteunen de browsers Firefox 4.0, Google Chrome 9.0, Opera 11 en Safari 5 al deze nieuwe norm. Dit geldt ook voor Nvidia, de specialist in chips en videokaarten.

Alleen IE9 ondersteunt WebGL nog niet, maar hoe lang zal dat nog zo zijn? WebGL beschikt over een Javascript toegangspoort naar het API OpenGL ES 2.0 waarmee ontwikkelaars kunnen profiteren van de grafische versnelling van kaarten om 3D-graphics te ontwikkelen. De mogelijkheid om vrij HTML 2D en 3D te combineren, opent mooie perspectieven voor de game-industrie, educatie en opleidingen. Naast de WebGL-specificatie heeft Kronos ook een WebGL testsuite ontwikkeld die vrij kan worden gedownload.
Show More
Back to top button
Close
Close