Libië snijdt het internet opnieuw af

Voor de tweede keer heeft Libië het volledige internetverkeer afgesloten, maar ditmaal volgens een andere techniek.

post-image-3
Twee weken geleden sloot het land voor een eerste keer het internet af. In februari gebruikte de dictatuur reeds het Border Gateway Protocol (BGP) om het internet onbruikbaar te maken.  Maar deze keer maakte Khadafi gebruik van een firewall die alle trafiek onderschepte, aldus analist Earl Zmijewski, directeur van Renesys. “De routes zijn er, maar er is geen enkel dataverkeer. Net zoals alle autowegen vrij zijn, maar alle voertuigen zijn geblokkeerd. Het doel van deze blokkage: alle communicatie met het Westen onmogelijk maken. De voordelen van deze tweede techniek - in tegenstelling tot het schrappen van de BGP-routes die het internet letterlijk doodmaken - is dat het internet binnen het land wel kan gebruikt worden, maar dan op een selectieve manier. Lees: volgens de behoeften van de machthebbers.

In Libië is deze techniek relatief eenvoudig te implementeren dankzij een uniek internetverbindingspunt: LTT (Telecom & Technology), dat door de staat gecontroleerd wordt. Het volstaat de instellingen van de LTT router te wijzigen om het hele wereldwijde internet onbruikbaar te maken.

Recent nog gebruikte Egypte deze techniek om de toegang tot het internet te ontzeggen, en ook Nepal in 2005, en China, op regelmatige basis, doen een beroep op deze techniek. China heeft overigens zoiets ontwikkeld als een complexe “Grote Chinese Muur” waarmee een park van 400 miljoen webgebruikers kan worden gecontroleerd. China werkt ook aan de ontwikkeling van een controlesysteem via mobiele telefoons. Zo kan de overheid via de mobiele telefoons de fileproblemen op de wegen in kaart brengen. En omgekeerd kunnen de autoriteiten weggebruikers ook berichten sturen waarin zij worden aangemaand bepaalde routes niet te gebruiken. Mensenrechtenorganisaties zien er vooral een handige manier in om dissidenten op te sporen.
Show More
Back to top button
Close
Close