Panda Security richt zijn pijlen op het Hactivisme

Hoewel het jaar 2010 gekenmerkt werd door vele besmettingen met bancaire Trojan Horses, blijven de sociale netwerken een groot doelwit waarop gebruiksgegevens kunnen gestolen worden. In 2010 deed ook een nieuw fenomeen zijn intrede: het “Hactivisme”. Een woordje uitleg.

post-image-3
In 2010 waren 30% van de in omloop zijnde virussen nieuwe exemplaren, een stijging ten opzichte van het jaar 2009. Sinds 2003 bedraagt de stijgingsgraad van nieuwe bedreigingen minstens 100% per jaar.
In de loop van het jaar 2010, behield de bancaire Trojan zijn eerste plaats in de wereld van het computermisbruik (56%). In termen van infectieniveau per land, worden de eerste plaatsen ingenomen door Tailand, China en Taiwan met een percentage geïnfecteerde computers van 60 tot 70 procent van het totale computerpark. De Benelux valt buiten de top 20.

Panda richtte zich in 2010 vooral op de contaminering van de sociale netwerken, de creatie van nep-websites en de ‘Zero-Day’ malware, kwaadaardige programma’s die gebruik maken van nog niet geopenbaarde kwetsbaarheden in besturingsprogramma’s. Het e-mail spampercentage is gedaald van 95% tot 85%.

Maar 2010 was vooral gekenmerkt door het politieke “computer-hactivisme”. Deze term heeft betrekking op industriëme aanvallen zoals Stuxnet (een worm die kerncentrales als doelwit heeft) of de worm ‘Here you have’, ontwikkeld door de terroristische organisatie Tariq ibn Ziyad in het kader van de aanslagen van 11 september. En dan vergeten we nog de groep Anonymous, die DOS-aanvallen lanceerde in een poging om zijn steun te betuigen aan Julian Assange, de oprichter van Wikileaks.
Show More
Back to top button
Close
Close