2011: het jaar van de componenten

De Consumer Electronics Show (CES), die nog niet zo lang geleden afliep, was niet meer dan een grote show voor de tablets. We zagen er ook enkele innovaties op gebied van componenten. Zonder twijfel zullen de toekomstige computers niet meer hetzelfde worden als voorheen.

post-image-3
Zo stelde Razer zijn Switchblade voor, een kleine computer met een touchscreen van het hoge gamma (capacitief en multitouch). Het apparaat is ietwat kleiner dan de netbooks, maar veel krachtiger, en is uitgerust met een programmeerbaar klavier. De Switchblade draait op een Atom-processor (Intel) die nog niet op de markt beschikbaar is. Zijn OS: Windows 7. De interface is echter afkomstig van Razer. Het geheugen: een SSD disk van 128 GB. De prijs van de Switchblade zal vergelijkbaar zijn met de prijs van de netbooks.
Veranderingen ook op gebied van de processors.

Microsoft wil in zijn nieuwe versie van Windows, gericht op de markt van de PC-tablets, de System-on-a-chip (SoC) architectuur ondersteunen. Deze maakt een kleine computer (zoals een tablet) krachtiger door de latency tussen de componenten te verlagen. Hiervoor werkt Microsoft samen met NVIDIA (graphics), Texas Instruments en Qualcomm (processors). De CES was ook de gelegenheid om de nieuwste chips Sandy Bridge van Intel voor te stellen, maar ook de Fusion-processors van AMD. Het betreft hier grafische chipsets die het lage PC-gamma viseren… En waar zo lang over gesproken wordt!

De belangrijkste vernieuwing betreft zonder twijfel de Ram-geheugens, met de voorstelling door Samsung van de eerste DDR 4 geheugenkaarten, terwijl de meeste PC’s nog DDR 2-kaarten gebruiken. De DDR 4 bestaat uit chips van 30-nanometer die twee keer sneller zijn dan de huidige DDR-3-kaarten. Deze zullen ook minder stroom verbruiken. Een DDR 4-module kan een debiet halen van 2,133 GB/sec, en kan pieken tot 4GB/sec.
Tot slot stelde Bigfoot Networks de nieuwe netwerkkaart Killer E2100 voor, bestemd voor gamers. Deze maakt het mogelijk de doorstroming te controleren binnen een netwerk, in functie van de gebruikte applicatie.
Show More
Back to top button
Close
Close